torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Marcus Hernhag: Hernhag: Åtta bolag som jag litar på under de kommande år

Att ta en risk eller en chans behöver vi alla göra ibland. På börsen finns det många bra tillväxtinvesteringar att göra, ändå är det relativt vanligt att placerare tar skyhöga risker.

Publicerad: 5 juni 2023, 05:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Morgan Eknér


Det finns en reklamfilm där skådespelaren Matt Damon marknadsför ett krypto-projekt. Lyckan står den djärve bi, är det gamla talesättet som han använder, fast på engelska. Arvodet för insatsen skänkte han förvisso till välgörenhet, men det var riktigt olyckligt tajmat.

I de flesta fall är uttrycket också fel. Alla har vi tagit för höga risker och gjort förlustaffärer på börsen. Många är de småsparare som chansat på olönsamma forskningsbolag eller i kryptotillgångar och sen förlorat pengar.

De flesta välmenande satsningar blir inga succéer, men vi hör bara talas om de som lyckades mot alla odds. Vinnarna skriver historien.

Olyckan står trots den järve bi i många fall. Jag har genom åren sett många hundra bolag på smålistorna misslyckas med att tjäna pengar på sina produkter.

Inom ekonomi i stort och särskilt på börsen gäller det att arbeta med våra metoder och portföljhantering. Detta mer än att vara prognosmakare och försöka gissa framtiden rätt. Det är lättare att lära sig vad som är hög och låg risk och sen hålla nere riskerna över tid. Att tajma börsen och att köpa rätt lottsedlar är för svårt för de allra flesta.

Ska du alls ta lite högre risker ska du göra det i lönsamma bolag som med tillväxtförutsättningar.

Åtta bolag som jag litar på under de kommande tio åren är AAK, Bahnhof, Beijer Ref, Bure, Creades, Epiroc, Ework och Lagercrantz. Det är tillväxtchanser i flera olika men bra branscher.

Riskerna är ändå måttliga jämfört med de chansaktier eller rena lottsedlar som bara de verkligt modiga (eller dumdristiga) köper. Lyckan står den balanserade portföljen bi.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Marcus Hernhag

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera