torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här finns vinnarbörserna 2012

Publicerad: 21 december 2011, 08:47

Foto: Ahn Young Joon/Scanpix

Den allra bästa avkastningen på börserna de senaste 15 åren har stått att finna i BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina). Här är länderna som förväntas få den bästa tillväxten framöver.

Ämnen i artikeln:

VA börsBRIC-ländernaTillväxtmarknad

POL

Per Olof Lindsten


En av det senaste decenniets största megatrender har onekligen varit tillväxtekonomiernas, med BRIC-länderna i täten, ökade betydelse för den globala tillväxten och dess ökade ekonomiska tyngd som skapat en ny världsordning och en ny balans mellan dessa nya marknader och västländerna med USA, Europa och Japan.

Det mesta tyder dock på att vi nu är åtminstone halvvägs igenom denna transformering av världsekonomin. Det betyder också att det finns mer tillväxtpotential framöver i andra tillväxtländer, utanför BRIC.
Frontier markets kallas de, de nya lockande tillväxtländerna att investera i det kommande decenniet.

Marknader som är mindre än vad de borde vara med tanke på deras befolkningsmängd och den inneboende ekonomiska potentialen i dessa länder.

I dag har Goldman Sachs, som för tio år sedan myntade begreppet BRIC, istället fokus på ett nytt gäng tillväxtländer, N-11 eller Next-11, som består av Bangladesh, Egypten, Indonesien, Iran, Sydkorea, Mexiko, Nigeria, Pakistan, Filippinerna, Turkiet och Vietnam.

En brokig blandning som synes, och nästan alla med sina speciella utmaningar och risker, Egypten precis igenom en revolution, Bangladesh med betydande miljörisker, Irak under uppbyggnad och med en hel del sviter kvar efter kriget samt Ukraina som fortfarande lider av finanskrisen.

Så om det politiska inflytandet över och den politiska risken på finansmarknader och börser i Europa och USA har ökat de senaste åren så gäller det i än större utsträckning för frontier markets.
Pappan till BRIC:s, Goldmans Jim O’Neill, har också etablerat MIKT, Mexiko, Indonesien, (Syd)Korea och Turkiet.

Investmentbankskollegorna på HSBC ville dock inte vara sämre utan lanserade i fjol sin egen tillväxtmarknadsakronym, CIVET, med Colombia, Indonesien, Vietnam, Egypten, Turkiet och Sydafrika.

Och på Citigroup går man lite bredare och lanserade nyligen Frontier-15, där bara en handfull är desamma som Goldmans N-11, utan Argentina, Bangladesh, Egypten, Ghana, Irak, Kazakstan, Kenya, Mongoliet, Nigeria, Pakistan, Rumänien, Sri Lanka, Ukraina, Venezuela och Vietnam. Av dessa lyfter banken i synnerhet fram Nigeria och Vietnam som de mest intressanta, med den allra bästa långsiktiga tillväxtpotentialen.

Ytterligare ett försök att ringa in de framtida tillväxthoppen i världsekonomin gör spanska BBVA som myntat begreppet EAGLE:s. Det handlar om en mer dynamisk grupp tillväxtländer, såväl gamla bekanta som nyare, vars förväntade bidrag till den globala tillväxten de kommande tio åren är större än snittet för G7-länderna exklusive USA.

I dag räknas tio länder som EAGLE:s, Kina, Indien, Brasilien, Indonesien, Sydkorea, Ryssland, Mexiko, Egypten, Taiwan och Turkiet.
Deutsche Bank lyfter i en färsk analys om frontier markets fram åtta afrikanska marknader söder om Sahara som synnerligen intressanta under det kommande året, Angola, Ghana, Kenya, Nigeria, Senegal, Tanzania, Uganda och Zambia.

Dessa åtta länders BNP tillsammans är i dag jämförbara med Polens, men växer i reala termer med 6,6 procent per år, d v s i takt med BRIC-länderna. Andra aktuella bubblare i frontier market-facket är Burma, en av världens mest slutna diktaturer, som nu sakta men säkert börjar öppnas upp mot omvärlden.

Och efter måndagens nyhet om att Nordkoreas ledare Kim Jong-Il har dött aktualiseras möjligheterna till en återförening med grannen Sydkorea på sikt. Ett enat Korea skulle enligt Goldman Sachs ha potentialen att ekonomiskt gå om såväl Tyskland som Frankrike och kanske också Japan på 30-40 års sikt.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera