söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här är miljardpaketet

Publicerad: 9 december 2008, 08:07

Demokrater i USA:s kongress har lagt fram en akut räddningsplan à 15 miljarder dollar för biljättarna Chrysler, Ford och GM. De tre biljättarna i Detroit har sagt att de behöver mer än dubbelt så mycket i nödlån för att klara sig över vintern.


JO

Jonas Ohlin


– 15 miljarder är det maximala som finns tillgängligt, i och med att presidenten hotat med att lägga in veto mot allt annat, sade representanthusledamoten Barney Frank.

Chrysler och Saabs ägare GM har sagt att utan omedelbara tillskott på flera miljarder dollar kan företagen gå omkull före årsskiftet. Volvoägaren Fords finansiella sits är något bättre, företaget säger sig inte behöva ta ut några pengar under 2008 års kvarvarande veckor.

Planen måste godkännas av såväl president Bush, senaten som representanthuset, men intrycket i Washington har de senaste dagarna varit att förslaget inte skulle läggas fram om stöd inte hade säkrats på alla nivåer.

Om samtliga instanser röstar ja kan lagen vara ett faktum inom ett par dagar.

President George W Bush har sagt att han bara tänker ställa upp med resurser till företag som kan visa att de är långsiktigt livskraftiga – ett krav som i alla fall konkursmässiga Chrysler och GM har svårt att leva upp till.

Behovet av kortsiktigt stöd är akut hos Saab-ägaren General Motors (GM) och den mindre konkurrenten Chrysler. Båda har varnat för att det behövs mångmiljardtillskott i kassan för att de inte ska hamna på obestånd redan i december.

Ford har i utskottsutfrågningar förklarat att koncernen i dagsläget klarar sig med en miljardkredit som finns tillgänglig om konjunkturen förvärras.

Enligt tidningen Detroit Free Press har helgens överläggningar utmynnat i ett förslag om kortsiktigt stöd på 17 miljarder dollar, vilket är ungefär hälften av vad de tre stora amerikanska biltillverkarna begärt totalt.

Pengarna föreslås tas från redan beslutade låneprogram som syftar till att få GM, Volvo-ägaren Ford och Chrysler att utveckla mer bränslesnåla bilar.

(TT)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera