Nyheter
Här är blufföretagen du ska undvika
Publicerad: 22 september 2016, 05:05
Foto: istockphoto
Tusentals blufföretag finns på Finansinspektionens varningslista som växer för varje månad. Bara under september har myndigheten lagt till 19 nya bolag som försöker blåsa svenska investerare, både privatpersoner och professionella.
Ämnen i artikeln:
FinansinspektionenCF
Christer Fälldin
Finansinspektionen varnar åter för blufföretagen som erbjuder svenska konsumenter finansiella tjänster utan att företaget har de tillstånd som krävs, varken i Sverige eller i andra länder.
Bara sedan den 1 september har 19 nya bolag lagts till listan, varav följande fem identifierats av Finansinspektionen:
• Ashwood Finance
• Arai, Endo and Associates
• Oshiro Associates
• Asahashi Mergers & Acquisition Group
• Integrity Research Group
De övriga 14 bolagen har hamnat på listan efter information som överlämnats till Finansinspektionen från dess motsvarigheter i andra länder, som Storbritannien, Hongkong, Spanien, Irland, Schweiz och Luxembourg. Samarbetet sker inom EU genom Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma och utanför EU genom Internationella organisationen för värdepapperstillsyn, Iosco.
Det vanligaste bedrägeriet är att blufföretag erbjuder investeringar som senare visar sig vara värdelösa. Listan över dessa falska bolag växer kontinuerligt eftersom nya tillkommer utan att de gamla försvinner. Skälet är att det är svårt att komma åt bolagen.
– Vi väljer att låta företag ligga kvar länge på varningslistan, eftersom det ofta tar tid innan du inser att du har blivit lurad. Det kan ta flera år, säger Lars Malmström, avdelningschef på Konsumentkontakt på Finansinspektionen, FI, som är den enhet som upprättar varningslistan på myndigheten.
– Det mest aktuella just nu är, eftersom det är så många som redan blivit lurade, att ett oseriöst företag åter tar kontakt med en som redan är lurad och säger att något hänt som gör att det går att få tillbaka pengarna. De kan till exempel påstå att bolaget är i likvidation att aktierna kan lösas in eller att de har en klient som vill köpa aktierna för att göra ett förlustavdrag. Bedrägeriet går ut på att försöka lura till sig pengar för en påstådd avgift som är förknippad med försäljningen, säger Lars Malmström..
För att minimera skadeverkningarna är det viktigt att de som blivit lurade och förlorat pengar alltid polisanmäler, samt berättar om vilket företag det gäller för Finansinspektionen, anser Lars Malmström. Han är övertygad om att mörkertalet är stort, och att problemet därmed är mycket större.
– Det är ganska stora belopp som försvinner. Ett vanligt belopp är 300 000-500 000, men det kan röra sig om två, tre eller upp till 5 miljoner kr. Det blir fort mycket pengar sammantaget, säger han.
Investeringsbedrägerier av den här typen är mycket vanligare än vad som är allmänt känt. Bara i Sverige har flera tusen personer och företag drabbats. Bedrägerierna omfattar miljardbelopp varje år.
Tillvägagångssättet är oftast mycket metodiskt och långsiktigt samt syftar till att lura en och samma privatperson eller företag vid flera tillfällen under en längre period.
Ett investeringsbedrägeri kan omfatta tre skilda faser, enligt Finansinspektionen. Först, under försäljningsfasen, kommer ett erbjudande om en investering som ser mycket lovande ut. Därefter inträder återköpsfasen som är ett bedrägeri med olika, men påhittade, avgifter.
När offren för bedrägerierna förstått att de blivit lurade inträder räddningsfasen, med olika falska erbjudande om ”hjälp”.
Det är viktigt att vara ifrågasättande som investerare, samt kontrollera företag som erbjuder olika placeringar. För att bolaget ska vara seriöst ska det ha tillstånd att verka på finansmarknaden. På Finansinspektionens webbplats finns Företagsregistret där alla företag med tillstånd finns uppräknade.
Finansinspektionens varningslista ska inte förväxlas med Svensk Handels svarta lista, vars uppgift är att varna både företagare och konsumenter för oseriösa företag.
Se hela varningslistan här.