torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Här är aktierna du skulle ägt

Publicerad: 19 juni 2008, 11:53

Midsommarhelg och dags för avstämning inför semestern. Trots en nedåtgående börs finns det storbolag som gått upp rejält. Och letar man bland de mindre bolagen hittar man aktier som gått upp mer än 80 procent. Här är aktierna som du skulle ha ägt sedan årsskiftet.


Marcus Hernhag

MA

Magnus Alfredsson


Priset på råolja har fortsatt stiga under våren och det är också inom olje- och gasindustrin som vi hittar flera av vinnarna på en annars nedåtgående börs, såväl bland storbolagen som bland de lite mindre.

I topp bland storbolagen hittar vi Lundin Petroleum. Olje- och gasprospekteringsbolaget är starkast av jättarna med en uppgång på 29 procent sedan årsskiftet. Näst bäst bland bjässarna är Saab med plus 23 procent och trea SSAB med 15 procents uppgång. Av dessa bolag på årets pallplatser är det dock endast Lundin Petroleum som gått upp om man ser på börsutvecklingen ett helt år tillbaka.

Noteras bör också att inte ens topp tio bland börsens storbolag (noterade på Large Cap) har gått plus under början av året. Endast de nio bästa håller näsan över vattenytan. (Se lista nedan.)

Även bland de mindre bolagen kan man hitta verkliga guldkorn. Men det gäller att ha prickat in rätt tid för köp, börsutvecklingen har varit svängig. Även bland de mindre bolagen hittar vi olje- och gasbolag bland vinnarna. Bäst av alla i år är Tanganyika Oil som gått plus 83 procent. Under det senaste året har dock bolaget endast gått upp 10 procent. Näst bäst sedan nyår är Zodiak Television (+82%) och trea West Siberian Resources (+81%).

Vilka bolag har då varit de riktiga nitlotterna under 2008? De sämsta i klassen bland storbolagen är flygbolaget SAS, Eniro och Axis Communications. Alla dessa tre börsbolag har gått ned omkring 50 procent sedan nyår. Tittar man även på de mindre bolagen har Epicept (-70%) gått allra sämst följt av Retail and Brands (-67%) och Raysearch laboratories (-63%).

JONAS OHLIN, PRIVATA AFFÄRER

Bäst i år, börsutveckling sedan årsskiftet:

Lundin Petroleum +29%
Saab +23%
SSAB +15%
Elektra +11%
Alfa Laval +9%
Ratos +8%
Huvudstaden +7%
Vostok Gas +4%
Atlas Copco +1%
SKF -1%

Stockholmsbörsen hittills i år: -14%

Sämst i år:
SAS -53%
Eniro -51%
Axis Communications -48%

Listan gäller bolag noterade på Stockholmsbörsens Large Cap-lista.

Avstämningen är gjord den 19 juni strax före klockan 10.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera