måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Handelskriget eskalerar – Trump inför nya tullar

Publicerad: 18 september 2018, 13:15

Foto: Evan Vucci /AP-TT

Under natten mot tisdagen eskalerade Donald Trump handelskriget med Kina och införde importtullar på varor till ett värde om 200 miljarder dollar. Kinas svar kom omedelbart och innebär att landet från den 24 september inför tullar på USA-varor för 60 miljarder dollar. Tullarna kommer ligga mellan 5 och 10 procent.


Nyhetsbyrån Direkt


Från och med den 24 september inför USA tullar på 10 procent men kommer öka till 25 procent till årsskiftet för att låta företag byta leverantörer.

Flera produkter, bland dem Apples smarta klocka Apple Watch och liknande produkter från andra tillverkare som Fitbit, samt cykelhjälmar och bilbarnstolar, omfattas inte av tullarna.

I ett uttalande varnade presidenten också Kina för att slå tillbaka med motåtgärder. Om Kina vidtar motåtgärder mot amerikansk industri eller jordbruk ”kommer vi omedelbart inleda fas tre, vilket är tullar på varor för 267 miljarder till”.

”Vi har varit väldigt tydliga med vilken sorts förändringar som måste göras och vi har gett Kina varje möjlighet att behandla oss mer rättvist, men hittills har Kina varit ovilligt att förändra sitt agerande”, sade Donald Trump i uttalandet.

Samma dag, den 24 september, inför Kina nya tullar på USA-varor för 60 miljarder dollar. Tullarna kommer ligga mellan 5 och 10 procent, enligt Kinas finansdepartement i ett uttalande på tisdagen, rapporterar Reuters.

Beslutet går i linje med vad som rapporterats tidigare, och rör 5 207 produkter. De produkter som tidigare listats för 10 procents tull kommer få 5 procent, och de som listats för 20-25 procent kommer få 10 procent. En fullständig lista presenterades inte på tisdagen.

Kinas finansdepartement säger att om USA insisterar på att höja tullar på kinesiska varor kommer Kina att svara i linje med detta. ”Kinas tullar är en framtvingad respons på USA:s unilateralism och handelsprotektionism”.

Strax före beskedet från Kina från Kina om motåtgärder för 60 miljarder dollar twittrade Donald Trump om handelskriget:

”Kina har utnyttjat USA i handelsfrågor under många år, men de vet att jag är den som vet hur det kan stoppas. Det kommer att bli kraftfulla och snabba motåtgärder mot Kina om de riktar in sig på våra lantbrukare, ranchägare och/eller industriarbetare”.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera