onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Häftig start på börsveckan

Publicerad: 17 oktober 2007, 14:57

Måndagens handel präglades av optimism inför det fjärde kvartalet. Köplusten drevs upp av förväntningar om ytterliggare räntesänkningar och förhoppningar om att bolånekrisen är över. Teknik- och banksektorn var de drivande krafterna bakom gårdagens uppgång.


USA-börserna var rejält upp under den inledande handeln för att sedan dämpas en aning senare på dagen. Dow Jones-index stängde upp 1,4 procent på 14.088 och noterade därmed ett nytt stängningsrekord för indexet. Nasdaq Composite nådde sin högsta nivå på över sex år och var upp 1,5 procent till 2.741. Efter stockholmsbörsens stängning steg Nasdaq med 20 punkter. Standard and Poor's 500 Index ökade med 1,3 procent till 1.547. Under dagen bytte över 1,4 miljarder aktier ägare på New York Stock Exchange respektive nära 2 miljarder på Nasdaq. Den nytillkomna köpkraften kan till viss del tillskrivas den före detta amerikanska riksbankschefen, Alan Greenspan, som under en konferens i London uttalade sig om att den amerikanska kreditkrisen kan vara på väg att mynna ut. Stängningssiffrorna för de tre breda indexen var de starkaste sedan den 18:e september när Fed sänkte styrräntan med en halv procentenhet.

Citigroup var en av de banker som drog upp sektorn när aktien klättrade 2,3 procent. Citigroup tillkännagav en vinstvarning på 60 procent för det tredje kvartalet men lugnade marknaden då det fjärde kvartalet väntas generera normala intjäningsflöden. Även UBS kom med negativa nyheter. Den Schweiziska banken väntar en förlust på 690 miljoner dollar för det tredje kvartalet och som ett resultat av detta kommer 1,500 anställda att sägas upp. Rationaliseringarna togs emot positivt och aktien ökade 3,2 procent. Credit Suisse steg 2,5 procent efter det att företaget lyckats generera positiva siffror för det tredje kvartalet.

Under den sena handeln var det de stora aktörerna inom tekniksektorn som drog upp branschen. Google och Intel klättrade 2,69 procent respektive 1,98 procent. Likaså steg Apple och HP med 1,87 procent respektive 2,39 procent. Ericssonaktien slutade 20 öre högre i New York.

Inköpschefsindex sjönk till 52 i september från 52,9 i augusti vilket var sämre än analytikernas förväntningar. Även exportsektorn tappade under september och visade de lägsta siffrorna på sju månader. Marknaden tolkade siffrorna som att nya räntesänkningar nu var mer sannolika. Obligationsräntorna sjönk generellt och vid stängningstid var tioåringen ned cirka 4 punkter till 4,45 procent. Priset på WTI-olja sjönk med 1,42 dollar och noterades på 80,24 dollar på NYMEX vid stängningstid.

Nokia förvärvar Navteq
Den finska mobiltelefontillverkaren Nokia meddelade under måndagen att företaget förvärvat Navteq. Affären kostade företaget cirka 8 miljarder dollar. Chicagobaserade Navtec tillverkar mjukvara till navigationsutrustning. Tekniken finns bland annat i GPS-system för bilar och den nya generationen mobiltelefonen väntas även vara ännu en användbar plattform för produkten. I och med förvärvet gick Nokia med på att betala 78 dollar per Navteqaktie, vilket är tre cent över fredagens stängningskurs på NYSE. Navteqaktien har stigit nästan åtta dollar den senaste veckan och aktiekursen har, under detta år, stigit mer än 100 procent. Marknaden har ännu inte varit redo för dessa typer av produkter men inom telekombranschen börjar nu optimismen gro och marknaden anses vara mogen. Slutsumman för förvärvet är väl tilltaget och marknaden uttryckte viss skepsis till förvärvet. Nokia- och Navtecaktien tappade under dagen med 2,3 procent respektive 1,6 procent.

Skype levererar inte tillräckligt
Det numera Luxemburgbaserade Skype lever inte upp till förväntningarna. Internet-telefoniföretaget Skypes ägare sedan två år tillbaka – eBay – meddelade att företaget planerar att ta kostnader på omkring 1,4 miljarder dollar för förvärvet. Auktionsjätten tillkännagav även att Niklas Zennström kommer att lämna sin VD-post på Skype men att han framöver kommer att vara ordförande för bolaget. Av summan består 530 miljoner dollar av tilläggsköpeskilling som de tidigare ägarna, bland annat Zennström och Janus Friis, skulle få ta del av. De resterande 900 miljoner tas från den goodwill som uppstod när Skype förvärvades. Trots den bristande tilltron har Skype dock levererat positiva siffror under året. Både dess intäkter under det andra kvartalet och antalet registrerade användare har mer än fördubblats sedan företaget förvärvades. EBays aktie handlades för 39,66 dollar vid stängningstid vilket motsvarar en uppgång med 1,64 procent under dagen.

Sony satsar på ny TV standard
Sony kommer under december att börja sälja en ny ultratunn TV baserad på den senaste tekniken. Den nya generationen platt TV som Sony lanserar under jultiderna är till skillnad från dagens LCD och HD utvecklad utifrån kolbaserade plastfilmer. Den nya teknologin, som väntas bli den nya standarden inom ett par år, går under namnet OLED från ”Organic Light-Emitting-Diode”. Med hjälp av OLED kan Sony tillverka ännu tunnare och energisnålare TV enheter. Teknologin används redan idag i flertalet elektronikprodukter som exempelvis Mp3-spelare men har inte producerats i större format. Sony påpekade att de inte tror att OLED kommer att ersätta LCD TV inom den närmsta framtiden. Produktionen uppgår till 2,000 stycken enheter per månad och de tillgängliga skärmstorlekarna är små. Tillkännagivningen av OLED är förvisso symboliskt viktig, den nya standarden placerar Sony i utvecklingens framkant, men andra ledande aktörer som Samsung väntas sätta hårt mot hårt.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera