söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Ha lika stor andel räntesparande som din ålder”

Publicerad: 30 juli 2012, 12:26

Hellre en bred fond än en nischad. "Ju bredare desto bättre", säger Fredrik Tamm, produktspecialist på Danske Invest.


FN

Fredrik Nejman


Afrikanska oljefonder eller Kazakstanfonder är inget för Fredrik Tamm. Han menar att det bästa är att hitta bra breda fonder som ger trygg avkastning med relativt låg risk.

– Om man ändå väljer att haka på nischade fonder gäller det att bevaka hur de går och kliva av i tid. Ser man på it-fondernas utveckling sedan 2000 förstår man hur svårt det är.

Ska man spara i aktiefonder eller i räntor?

– Både och. En bra tumregel är att ha lika stor andel räntesparande som man är gammal. En 40-åring ska alltså ha 40 procent i räntor.

Men innan man väljer så bör man fundera på vilken risk man vill ta och hur länge man ska spara. Om man ska ha pengarna om ett år eller 30 år avgör risktagandet.

– Ju långsiktigare desto högre risk kan man ta. Men samtidigt ska man vara medveten om att det inte passar alla att spara i fonder med hög risk. Blir man stressad om börsen rasar och då kanske säljer i panik i helt fel läge är det bättre att spara säkrare.

På ett bankkonto, eller?

– Nej, det finns bättre räntesparande. Räntefonder med företagsobligationer är ett bra alternativ. Det kan i dagsläget ge 4–5 procent.

Men många sparare vill ju ha 10–15 procent?

– Ja, det är många sparare som har alldeles för högt ställda förväntningar. De ser att börsen går upp 12–15 procent på ett halvår och tänker kanske inte på att det några veckor senare kan vara nere på noll. Stockholmsbörsen är mycket mer volatil än många tror.

Fonder i all ära. Är det inte mer sport att spara i aktier?

– Det händer att jag träffar dem som säger att ”fonder är inget för mig, jag vill själv välja aktier”. Okej, men då ska de vara så ärliga att de är beredda att jämföra sin egen aktieportfölj med en bra fond som har samma inriktning. Det går ju att få ett facit.

Hur sparar du själv?

– Förutom en bas i en av våra fond-i-fonder har jag i dag en övervikt i tillväxtmarknadsfonder. Inte minst ser Latinamerika intressant ut. Där finns det väldigt många välskötta bolag med bra tillväxt, säger Fredrik Tamm.

Här hittar du tidigare artiklar i Privata Affärers artikelserie ”10 experters bästa råd”.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera