torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Grekoro gav börsfall

Publicerad: 4 maj 2010, 16:30

Stockholmsbörsen sjönk successivt på tisdagen, i linje med de ledande europeiska börserna. Oro kring den grekiska ekonomin satte fortsatt press.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

AB

Anna Blomén


Efter en trevande start stängde OMXS-index 2,8 procent ned till 325,0. Såväl den grekiska som den spanska och den portugisiska ekonomin skapade fortsatt oro på marknaden. Bland annat handlar osäkerheten om hur den grekiska regeringen ska få stöd i parlamentet för sparåtgärderna, och att den finansiella osäkerheten kan spridas till fler länder.

Samtliga storbolag backade, bortsett från SSAB och Astra Zeneca.

SSAB steg 1,1 procent till 128:40 kronor sedan bolaget redovisat en starkare rapport än väntat. Dessutom räknar bolaget med att få igenom prisökningar det andra kvartalet, som kompenserar de ökade råvarukostnaderna.

Sandvik, som kom med sin rapport för det första kvartalet, sjönk däremot 4,1 procent till 101:30 kronor. Både vinsten och orderingången var betydligt starkare än analytikernas prognoser, men förväntningarna i marknaden var högt uppskruvade efter andra starka rapporter i verkstadssektorn.

Dyster bankdag

Bankerna hade också en dyster dag. Nordea förlorade 5,3 procent till 67:25 kronor och SEB tappade 4,2 procent till 47:60 kronor. Banksektorn tog ett kliv tillbaka även i Europa, i spåren av oro kring skuldbördan i flera europeiska länder. Grekiska bankaktier föll cirka 10 procent.

Skanska vek ned med 1,9 procent till 120:70 kronor, trots att bolaget vunnit uppdraget att bygga det nya Karolinska sjukhuset. Ordern är värd 14,3 miljarder kronor.

Hemtex redovisade en större förlust för första kvartalet i år jämfört med samma period i fjol. Aktien sjönk 6,3 procent till 25:30 kronor.

Tradedoubler steg 5,2 procent till 38:60 kronor efter uppgifter i Dagens Industri att den tyska mediekoncernen Axel Springer planerar ett förvärv av bolaget.

Europabörserna föll

Ute i Europa föll börserna till den lägsta nivån på två månader. Londonbörsens FTSE 100-index sjönk 2,6 procent till 5 411,1. I Paris backade CAC 40-index 3,6 procent och stängde på 3 689,3. Frankfurtbörsens Dax-index förlorade 2,6 procent till 6 006,9.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera