måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Grekland oroar Riksbanken

Publicerad: 16 juni 2011, 09:24

Riksbanken oroas över utvecklingen i Grekland men förväntar sig inte en upprepning av händelserna efter Lehman Brothers kollaps. Det säger vice Riksbankschef Svante Öberg.

Ämnen i artikeln:

GreklandskrisenRiksbankenSvante Öberg

ME

Magnus Eriksson


Problemen i Grekland är väl kända vid det här laget och en eventuell betalningsinställelse borde få betydligt mindre effekter än vad Lehman Brothers kollaps fick, även om Sverige skulle komma att påverkas genom lägre tillväxt och eventuella problem i finanssektorn.

Det säger förste vice Riksbankschef Svante Öberg till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

-Dels skulle det bli lite måttligare tillväxt och dels kan vi få problem i finanssektorn. Minskar efterfrågan i Europa får vi lite lägre export och får bankerna i Europa problem blir det problem för svenska banker att låna, men det vet vi hur vi ska hantera efter förra krisen, säger han.

Han tror dock att problemen skulle bli ”betydligt mildare” än efter Lehman Brothers kollaps hösten 2008.

-Lehman Brothers blev en överraskning men alla känner till de här problemen, så jag förutsätter inte samma dramatik även om det skulle gå illa i Grekland, säger Svante Öberg.

Han säger vidare att den största risken som Riksbanken ser är den statsfinansiella situationen i euroområdet och då framför allt Grekland.

-Det är ingen som vet var det slutar, det ser ju väldigt besvärligt ut, säger Svante Öberg.

DIREKT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera