onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ger 10 procents ränta på kontot – men risken är hög

Publicerad: 16 februari 2016, 13:08

Foto: Henrik Montgomery/SvD/TT

Just nu är Sveriges högsta sparränta med insättningsgaranti 2,5 procent. Den som är mer vågad kan i stället få 10 procents ränta utan insättningsgaranti, men det kan vara en riskabel investering som mer är att betrakta som en lottsedel.


PA

Privata Affärer

red@privataaffarer.se


Om du överhuvudtaget vill ha någon ränta alls i dagens ultralåga räntemiljö så gör du bäst i att undvika storbankerna. Oftast får du inte någon som helst ränta på de insatta pengarna.

Rent allmänt ger mindre banker och kreditmarknadsbolag högre ränta än storbankerna. Ju längre du är villig att avvara ditt kapital desto högre ränta får du också.

Om du i dag vill placera en slant på ett konto utan bindningstid och uttagsrestriktioner får du högst ränta hos Bank Norwegian och Bluestep Finans. Båda erbjuder 0,90 procent.

Därefter hittar vi AK Spar samt SevenDay som båda ger 0,85 procent.

Om du är villig att avvara ditt kapital under en längre tid kan du få lite högre ränta. Den högsta ettårsräntan hittar du hos Bluestep (1,05 procent) som också toppar listan med tvåårsräntor med 1,55 procent.

Faktum är att Bluestep även har högst treårs-, fyraårs- och femårsränta med 1,75 respektive 1,80 respektive 2,05 procent.

Insättningsgaranti

Samtliga exempel ovan är konton som omfattas av insättningsgaranti som är 100 000 euro per person och institut. Undantaget är Bank Norwegian som omfattas av den norska insättningsgarantin på hela 2 000 000 norska kronor. Kort sagt är ovanstående konton i praktiken riskfria.

Men det är inte alla konton på marknaden som omfattas av insättningsgaranti. Flera så kallade inlåningsföretag erbjuder närmast skyhöga räntor på sina konton. Men då skyddas alltså inte dina pengar av insättningsgarantin. Du får heller inte sätta in mer än 50 000 kr.

Ett sådant exempel är 4Spar som erbjuder hugade investerare en ränta på hela 10 procent per år om man är villig att avvara pengarna i tre år. I det finstilta konstateras att det insatta kapitalet används för finansiering av 4Finance Groups expansion och att kapitalet kan förloras i händelse av företagets obestånd. 4Finance Group sysslar bland annat med SMS-lån.

– Att sätta in pengar på ett konto som saknar insättningsgaranti är inget att rekommendera. Det är snarare att betrakta som en ren lottsedel. Det finns många tidigare exempel där sparare förlorat sitt kapital när bolagen gått i konkurs, säger Privata Affärers Magnus Gustavsson.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera