lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fyra av tio har ljugit på intervjun

Publicerad: 14 maj 2008, 11:46

Tänk på att granska de personer du anställer. Över 40 procent av alla personalchefer har varit med om att kandidater har ljugit, enligt en ny undersökning.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Du ringer referenser, tittar på betyg och pratar med före detta kollegor. Men det räcker inte alltid. Enligt en undersökning från Stockholms handelskammare och Infotorg har 44 procent av personalcheferna i efterhand upptäckt att kandidater har ljugit eller undanhållit information under anställningsprocessen.

Många företag skulle vilja kontrollera sina kandidater noggrannare. De här är några exempel på vad de skulle vilja göra:

– Kontrollera frånvaro via Försäkringskassan (53 %)
– Brottsdomar och stämningar (49 %)
– Alkohol och drogtest (45 %)

För dig som chef är det extra viktigt att vara ärlig med ditt förflutna. När företag gör bakgrundskontroller är det främst ledningsgruppen, ekonomichefer, vd:ar, säljchefer och marknadschefer som man kontrollerar.

Fortfarande har företag dålig koll på sociala medier på nätet. Bara vart tolfte företag gör en kontroll av kandidaterna på Facebook och Linkded in. Men hela 18 procent tycker att det skulle ge ökad trygghet om de granskade sociala medier i större utsträckning.

De vanligaste bakgrundskontrollerna i dag är referenser (99 %), tidigare anställningar (82 %) samt utbildningshistorik (61 %).

Majoriteten av företagen, 70 procent, svarar att de tror att bakgrundskontroller kommer att bli viktigare de närmaste fem åren.

I undersökningen deltog 366 chefer (främst personalchefer och vd:ar) på företag med över 50 anställda.

MARIA ANDRÉ, Tidningen Chef

Fler artiklar om Karriär finns på chef.se

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera