fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Friluftsmåleri på kvalitetsauktionerna

Publicerad: 25 maj 2010, 11:47

Just nu pågår visningarna inför vårens stora klassiska auktioner vid Bukowskis och Stockholms Auktionsverk. Trots finanskrisen har inte intresset minskat.


AB

Anna Blomén


– Vi fick kanske en något liten nedgång förra året. Mindre än förväntat. Men nu är intresset mycket stort. Det är ju bestående värdefullt att köpa på auktion. Glädjande är att man i dag mer köper efter hjärtat, för att man tycker om objekten. På 80-taltet köptes det mer för spekulation, säger Anna Hamilton, informationschef Stockholms Auktionsverk.

I år finns flera fina konstverk i genren friluftsmåleri. Målningar av Anders Zorn, Carl Fredrik Hill, och August Strindberg förväntas dra in stora summor och även intressera utländska storsamlare. Bukowskis som tidigare satsat på just friluftsmåleri verkar ha skapat en trend.

Det tror i alla fall konstintendent Pedro Westerdahl när han stolt presenterar den soliga sommarakvarellen av Carl Larsson, ”Bron i Grez/Medeltid”, med utropspris på 3 – 4 miljoner. Och August Strindbergs vilda havsmålning i olja ”Packis på stranden” med samma utropspris, förväntas stiga högt över sitt utrop. Strindbergs verk är få till antalet och efterfrågan har ständigt ökat.

Dessutom visar Bukowskis i år målningen ”Det blommande fruktträdet ” av Carl Fredrik Hill med utgångspris 4 – 5 miljoner. Hill, som själsligen inte alltid mådde så bra, återkom ofta till motivet träd under sina friska perioder.

Men allra störst uppmärksamhet den här våren får säkert Zorns akvarell ”Sommarnöje”, målad på Dalarö 1886. Konstverket, som är i internationell klass, utropas av Stockholms Auktionsverk för 8 – 10 miljoner. Verket har aldrig tidigare varit ute för allmänheten och förväntas gå upp högt över sitt utgångspris.

Akvarellen visar Zorns hustru Emma på en brygga i skärgårdshavet utanför Dalarö och lotsen Dahlström som sitter beredd att ta emot henne i en eka nedanför. Det är just vattnets speglingar som är tekniskt mästerligt hanterat. Akvarellen kom till tidigt i äktenskapet, under den tid i livet då Zorn var som lyckligast.

För den som har något mindre pengar att satsa finns i år även många andra konstfynd. Stockholms Auktionsverk har flera intressanta svenska konstnärer i olika prisklasser.

– En folkkär konstnär är Helmer Osslund som var verksam i Lappland. Han har många fina tavlor här som kostar från 15 000 kronor och upp till 700 000 kronor, säger Anna Hamilton.

Hon nämner även den folkkära skärgårdsmålaren Roland Svensson, som många har reproduktioner av i sina hem:

– Hans tavlor har ständigt stigit i värde och vi har glädjen att presentera flera verk av honom den här gången, säger Anna Hamilton.

Ett guldkorn, som Anna Hamilton plötsligt stannat upp inför tillsammans med en kollega, kan beskriva hur det går till. Målningen visar ett naturmotiv, en kustremsa, med vackert blått hav och fint målad gul vass och därtill en himmel i matchande färger. Men utropspriset är endast 15 000 kronor. Konstnären är Arvid Mauritz Lindström, välkänd men har aldrig riktigt kommit upp i några högre prisnivåer, trots ett mycket fint måleri.

– Den kan gå upp, se så fin den är! Här har du ett tips…, säger Anna Hamilton.

PERNILLA WEICHEL, PRIVATA AFFÄRER

FAKTA

Stockholms Auktionsverk, Stora Kvalitén, Nybrogatan 32, Stockholm

Visning 21 – 31 maj

Auktion 2 – 4 juni

Bukowskis klassiska vårauktion, Berzelii Park 1, Stockholm

Visning 22 – 30 maj

Auktion 1 – 4 juni

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera