onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Franskt bud på Telia Sonera

Publicerad: 5 juni 2008, 09:01

France Telecom har presenterat ett bud på Telia Sonera för bolagets styrelse.


Marcus Hernhag

MA

Magnus Alfredsson


Det totala budvärdet på 62:35 kronor per aktie är beräknat på analytikernas riktkurs för France Telecom på 24:25 euro per aktie. Men räknat på gårdagens kurs på 19:23 euro är budet bara värt 56:22 kronor. Det priset ligger några kronor över gårdagens stängningskurs för Telia Sonera på 53:75 kronor.

France Telecom erbjuder Telia Soneras aktieägare en mix bestående av 52 procent kontanter och 48 procent aktier. Varje aktieägare garanteras 63 kronor kontant per aktie för de 500 först inlämnade aktierna.

Aktiedelen av budet ger 3 nyemitterade France Telecom-aktier för 11 aktier i Telia Sonera.

Det franska bolagets styrelseordförande och vd har fått mandat att föra diskussionerna med Telia Sonera. Affären är villkorad av att den kan ”genomföras på vänlig basis”, heter det i pressmeddelandet. France Telecom vill inte ge några garantier för att det indikativa budet till Telia Sonera och de två största aktieägarna, svenska och finländska staten, kommer att ge upphov till ett allmänt, offentligt uppköpserbjudande.

Telia Sonera, är efter Ericsson, den aktie som har flest små aktieägare. Vid årsskiftet uppgick antalet ägare till 655 000.

När Telia introducerades på börsen den 13 juni 2000 hade bolaget en miljon aktieägare. De betalade då 85 kronor styck för sina aktier.

Tillsammans skulle Telia Sonera och France Telecom bli tredje störst i världen på fastnätsbredband och fjärde största mobiloperatören. Bolagen får tillsammans 237 miljoner abonnenter, varav 168 miljoner på mobiltelefoni och 69 miljoner på fasta nätet, en betydande marknadsposition i 30 länder och en ledande position på 21 nationella marknader.

Om affären slutförs planerar France Telecom att låta notera sina aktier på börserna i Stockholm och Helsingfors.

(TT)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera