tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Frågetecken kring valutaeffekter

Publicerad: 22 oktober 2010, 07:57

Det finns en hel del frågetecken kring Volvos positiva resultat. Enligt analytiker handlar resultatet delvis om valutaeffekter.

Ämnen i artikeln:

Volvo

”Tittar man på orderingången så ser den ju stark och den har genomslag på bred front, så det ser överlag bra ut sett till efterfrågenivåerna”, säger en analytiker och får medhåll av en kollega:

”Lastvagnarna visade på riktigt starka orderingångssiffror”.

Volvo skriver i rapporten att bolaget tar marknadsandelar på den nordamerikanska marknaden, detta som en följd av effekterna från den nya emissionslagstiftningen i Nordamerika.

”För de som eventuellt var oroliga för att Volvo inte kunnat dra nytta av att Nordamerika tar sig, för dem är väl det tvivlet borta nu”, konstaterar analytikern.

Volvo levererade i samband med rapporten även en marknadsprognos för lastvagnsmarknaderna i Europa och Nordamerika, något som överraskade något men som betecknas som klart positivt.

”Det är positivt att de ger en guidning redan nu att det ska vara fortsatt starka lastvagnsmarknader. Det visar att de har tillräckligt med förtroende för de marknaderna och säger att utvecklingen fortsätter”, säger en analytiker.

En analytiker konstaterar att VCE kom in bättre än väntat, medan lastvagnarna överraskade positivt på rörelsenivå.

Men det är framför allt är det en post som drar till sig uppmärksamheten i rapporten.

”Det som sticker ut är ett frågetecken över kvaliteten i den positiva avvikelsen i rörelseresultatet. Här hittar man en kraftig positiv avvikelse under posten övrigt, vilket verkar förklaras av en stor omskyffling av valutaeffekterna”, säger en analytiker.

Totalt sett handlar det om valutaeffekter på cirka 600 miljoner kronor som. Under posten ”övrigt” hade analytikerna räknat med ett negativt rörelseresultat på 153 miljoner kronor. Här levererade posten övrigt istället ett positivt rörelsebidrag på 385 miljoner kronor.

”Det gör att man stället sig frågan vad det egentliga underliggande rörelseresultatet per affärsområde är. Det kan man nämligen inte utläsa i rapporten”.

Volvoaktien handlas inledningshandeln ned 2,7 procent på en börs som är i stort sett oförändrad.

Nyhetsbyrån Direkt

Direkt publicerat:2010-10-22 09:06:43

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera