Nyheter
Förvaltarens teknologifavoriter
Publicerad: 14 november 2011, 15:29
Stjärnförvaltaren Omid Gholamifar med nya fonden Labrusca som plockar globala aktier har fått en tuff start.
ES
Emanuel Sidea
Omid Gholamifar förvaltar globalfonden Labrusca med en fondförmögenhet på 1,3 miljarder kronor. Efter en rad utmärkelser för att ha lett en av världens bästa fonder, lämnade han tillsammans med partnern Filip Weintraub det norska Skagen Fonder 2010. Då hade man under tio år haft en årlig avkastning 15 procentenheter bättre än index.
Hur går årsgamla Labrusca Global?
”Resultatet har inte levt upp till våra långsiktiga förväntningar och det tar vi givetvis fullt ansvar för.”
Varför dröjer de goda resultaten?
”På lång sikt är det givetvis endast resultaten som talar, men vår typ av förvaltning kräver längre tid än drygt ett år för att bedöma – helt oavsett om det råkat gå bra eller inte. Det viktigaste är att vi känner att vi tar rätt beslut för det mesta och inte gör jättestora misstag, då kommer också resultaten så småningom.”
Några särskilda bolag i er portfölj som du vill lyfta fram som bra case?
”Vi kör en koncentrerad portfölj på cirka 40 bolag globalt och därför tycker vi att alla våra innehav är bra case. Dock kan jag lyfta fram Hewlett-Packard, som består av fantastiska delar som kommit i skymundan. Den tidigare vd:n tog tveksamma beslut och har nu fått sparken. Med tanke på bolagets kvalitet erbjuder aktien en väldigt attraktiv riskjusterad avkastningspotential.”
Hur har eurokrisen påverkar investeringsläget?
”Det finns märkliga skillnader i förväntningar i olika aktier baserat på samma ekonomiska utsikt. Till exempel, kommer alla verkligen att fortsätta köpa Iphone och Ipad från Apple om eurokrisen förvärras? Marknaden verkar tro det, vilket skiljer sig dramatiskt från andra aktier i samma sektor där marknaden verkar prissätta ett mycket mer pessimistiskt scenario.”
Hur hanterar en investerare eurokrisen, ska man vänta eller hur ska man agera?
”Alla investerare måste förhålla sig till framtiden och framtiden är alltid osäker, även om det inte alltid känns så. Marknadspriser innehåller information om hur andra, som är väl medvetna om eurokrisen, ser på dess konsekvenser. Så att vänta eller inte beror inte på huruvida krisen blir värre eller inte utan på huruvida det blir värre än vad marknadspriserna förutsätter. Jag anser att man kan fortsätta investera selektivt.”