torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förvaltaren: Tillväxtlyft i Kina – tvåsiffrig avkastning att hämta

Publicerad: 14 februari 2023, 12:00

Foto: Getty Images

Kinas tillväxtutsikter skruvas upp och investerare flockas runt aktiemarknaden igen. I en intervju med Privata Affärer förklarar Amundis förvaltare Esther Law vad som ligger bakom optimismen och avslöjar att fondjätten räknar med en tvåsiffrig avkastning på den kinesiska aktiemarknaden under 2023.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Strikta coronarestriktioner och återkommande nedstängningar har tillsammans med en krisande fastighetssektorn tyngt Kinas ekonomi och aktiemarknad under de senaste åren.

Men nu tilltar optimismen kring landet bland investerare globalt. Den franska fondjätten Amundi sällar sig till den skaran.

I november förra året uppskattade Amundi att Kinas ekonomi skulle växa med 4,5 procent under 2023. Den prognosen har därefter justerats upp i flera steg och ligger nu på hela 5,1 procent, enligt bolagets förvaltare Esther Law.

– Det största bidraget kommer från de hävda coronarestriktionerna. Beslutet kom inte bara tidigare än vad alla hade räknat med utan genomförandet har också gått överraskande snabbt, säger hon till Privata Affärer.

– Vår prognos är inte lika optimistisk som vissa andra på marknaden, men vi anser att det är en rimlig uppskattning av vad man kan vänta sig från Kina i år, tillägger förvaltaren.

Efter partikongressen i oktober har den styrande kommunistregimen med president Xi Jinping i spetsen lanserat flera åtgärder för att sparka igång tillväxten i ekonomin.

Förutom att de strikta coronarestriktionerna upphävts och landet närmar sig en fullständig återöppning efter pandemin har regimen även lättat på åtstramningarna av fastighetssektorn, vilket utlöste den tidigare likviditetskrisen i branschen. Dessutom har företrädare för kommunistpartiet uppgett att åtgärder för att stärka tillväxten ska prioriteras framåt.

Esther Law betonar att Kinas återhämtning har stor betydelse för kringliggande ekonomier i regionen, men också för den globala tillväxten.

– Det är en faktor som bidrar till göra investerare exalterade över tillväxtmarknader igen, säger hon.

Amundi räknar med att kinesiska aktier avkastar runt 15 procent det kommande året. Därmed finns det uppsida kvar, baserat på samlingsindexet CSI 300 som klättrat nära 7 procent sedan årsskiftet. Indexet rymmer de 300 största bolagen på Shanghai- och Shenzhenbörsen.

– Vi tror att det blir en ketchupeffekt på den kinesiska marknaden efter coronapandemin. Värderingarna är också väldigt låga, säger hon.

Under de senaste veckorna har Kinas redan spända relation med världens andra stormakt, USA, försämrats ytterligare. Anledningen till det är den påstådda spionballong från Kina som upptäckts på hög höjd över Nordamerika och som USA beslutade att skjuta ned.

Esther Law och Amundi tror att spänningarna länderna emellan kommer att fortsätta. Hon konstaterar samtidigt att ballongbråket inte gjort något större avtryck på aktiemarknaden.

– Att döma av kursrörelserna verkar det som att marknaden har vant sig ganska mycket vid det här, säger hon.

– Men vi bör vara vaksamma och fokusera på områden som är mindre känsliga för eventuella försämringar på den geopolitiska fronten, tillägger Esther Law och syftar på investerares positionering på marknaden, exempelvis kopplat till val av sektorer.

Esther Law förvaltar några av Amundis obligationsfonder inriktade på tillväxtmarknader. Utsikterna för obligationer är dock betydligt mer dämpade jämfört med aktiemarknaden.

Ett skäl till det är att investerare får en högre ränta på amerikanska statsobligationer än kinesiska. För tillfället uppgår räntan på Kinas tioåriga statsobligationer till 2,9 procent, vilket kan jämföras med 3,8 procent för USA:s motsvarigheter.

– Men den bilden kan komma att förbättras när de tidigare åtstramningarna fasas ut, säger Esther Law.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera