söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förvaltare tror på stark börshöst

Publicerad: 28 juni 2011, 09:49

Nätbanken Nordnet har frågat 30 fondförvaltare om hur de tror att börsen kommer utvecklas under resten av 2011. En övervägande majoritet är positiva, men det var de också för ett halvår sedan.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

ME

Magnus Eriksson


Nordnet frågade i december 2010 30 svenska fondförvaltare vad de trodde om utvecklingen på Stockholmsbörsen 2011. 28 stycken räknade då med att börsen skulle gå upp. I genomsnitt trodde man på en börsuppgång på 14 procent för helåret.

Nu när halva året snart gått har Nordnet följt upp enkäten. Optimismen är fortsatt stor, även om den har minskat något. Sex av förvaltarna tror nu att börsen kommer sjunka under andra halvåret. I genomsnitt räknar man med en uppgång på nio procent för resten av året. Detta skulle innebära att börsen slutade året strax över nollstrecket.

– Börsen visade på styrka under inledningen av 2011 och förvaltarna trodde att den positiva trenden skulle fortsätta under året. Det allmänna stämningsläget i världsekonomin visade sig bli rejält svängigt, vilket präglat börskurserna. Men reviderade prognoser till trots, visar majoriteten av förvaltarna en tillförsikt till börsens fortsatta utveckling under året, säger Jan Dinkelspiel, Sverigechef på Nordnet.

Nordnet frågade även förvaltarna vilka tre aktier de trodde skulle gå bäst respektive sämst bland de bolag som ingår i indexet OMXS30.

Bland de tippade vinnaraktierna har svaren skiftat rejält. I december trodde en fjärdedel vardera av förvaltarna på Volvo och Electrolux som en av årets tre vinnaraktier.

Trots att ingen av de två aktierna rosat marknaden det första halvåret så har tron på dem minskat kraftigt. Volvo är ett av de blott fyra bolag som var med på mer än en analytikers lista nu i juni. Överhuvudtaget är analytikernas svar betydligt mer splittrade i juni än vad de ar i december.

När det gäller förloraraktierna har analytikerna också ändrat sig, om än inte lika mycket. TeliaSonera och AstraZeneca var bland de mest tippade i denna kategori både i december och i juni.

– Anledningen till att vi inte hittar någon av folkaktierna Ericsson eller HM på listan beror troligtvis på att de båda ligger någonstans mitt emellan defensiva och offensiva aktier. De utmärker sig helt enkelt inte tillräckligt mycket åt något håll för tillfället, säger Jan Dinkelspiel.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera