onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fortsatt oenighet i riksbanksledningen

Publicerad: 26 oktober 2010, 09:47

Det var återigen en oenig riksbanksdirektion som lämnade sitt räntebesked. Två ledamöter ansåg att höjningen av reporäntan var felaktig och att sänkningen av räntebanan inte var tillräcklig.

Ämnen i artikeln:

Karolina EkholmLars E.O. SvenssonRiksbanken

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


De bägge vice riksbankscheferna Karolina Ekholm och Lars E.O. Svensson fortsätter att vara på kollisionskurs med resten av riksbanksdirektionen. Trots att räntebanan justerades ned vid gårdagens räntemöte, som både Ekholm och Svensson förespråkat under en längre tid, så är de två inte nöjda.

Ekholm och Svensson reserverade sig emot beslutet att höja reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,0 procent samt mot den, enligt de båda, alltför försiktiga justeringen av räntebanan.

De två oeniga vice riksbankscheferna förordade båda en oförändrad reporänta på 0,75 procent samt en reporäntebana som toppar på 2,7 procent vid prognosperiodens slut kvartal 4 2013. Riksbankens prognos för reporäntan i slutet av 2013 ligger nu på 3,4 procent.

De två direktionsmedlemmarna menar att huvudscenariots räntebana innebär en mer åtstramande penningpolitik än vad som framgår av den penningpolitiska rapporten. En räntebana som kommer leda till en större förstärkning av kronan än i prognosen eftersom utländska räntor kommer stiga långsammare.

Huvudscenariots räntebana kommer även leda till betydligt högre långa räntor än i dagsläget enligt Ekholm och Svensson. Följden av detta skulle bli sänkt inflation och höjd arbetslöshet.

MAGNUS ERIKSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera