lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Företagare får rätt till graviditetspenning

Publicerad: 30 maj 2013, 12:28

Egenföretagare som utsätts för risker i sitt arbete ska få rätt till graviditetspenning precis som vanliga anställda. Det föreslår regeringen i en proposition.


Kvinnor som inte kan arbeta under graviditeten eftersom jobbet är tungt eller riskfyllt har rätt till graviditetspenning. Giltiga skäl kan till exempel vara tunga lyft eller risker i arbetsmiljön, till exempel arbete med skadliga kemikalier.

Tidigare har bara anställda haft rätt till graviditetspenning. Men från och med årsskiftet ska reglerna också gälla egenföretagare. Det föreslår regeringen i en proposition.

”En gravid kvinna som omfattas av socialförsäkringen och som utsätts för risker för skadlig inverkan på hennes hälsa, graviditeten eller fostret på grund av arbetsmiljön bör ha rätt till graviditetspenning”, enligt förslaget.

Med egenföretagare avses personer som bedriver näringsverksamhet som enskild firma eller som delägare i handels- eller kommanditbolag. Den som har ett aktiebolag kommer däremot inte att omfattas av reglerna. Detta eftersom personer med aktiebolag kan vara anställd av bolaget, resonerar regeringen.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera