Nyheter
Förändrade attityder kring svartjobb
Publicerad: 20 februari 2014, 13:12
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Allt färre svenskar vill jobba svart eller anlita svartjobbare. Det visar en ny undersökning från Demoskop som Skatteverket beställt.
CF
Christer Fälldin
Det är en statistiskt sett ganska kraftig förändring i attityderna gentemot svartjobben. Det påverkar företagen positivt, och numera anser endast ett företag av tio att de drabbas av konkurrens från företag som skattefuskar.
Förbättringarna har pågått i sju år i nästan alla branscher, utom en. I dag är det bara i transportbranschen, särskilt bland åkerierna, där antalet företag som är utsatta för osund konkurrens ökar, enligt undersökningen.
Konkurrensen från åkerier som inte följer reglerna slår successivt ut dem som följer de svenska förordningarna.
– Ett exempel på fuskande utländska åkerier är de som kör på en blandning av matolja och fotogen för att slippa drabbas av punktskatterna på bensin och diesel. Ett annat exempel är åkerier som betalar chaufförerna per kilometer, vilket är förbjudet i Sverige, säger Pia Bergman, rikssamordnare för grov ekonomisk brottslighet.
För att stävja den grova ekonomiska brottsligheten jobbar 450 personer på Skatteverket med ekonomisk brottslighet.
Förutom ”osund” konkurrens drabbades vart tredje svenskt bolag av ekonomisk brottslighet under de två senaste året, enligt PWC:s undersökning. I de allra flesta fall är det en anställd som begått brotten. PWC:s slutsats är att svenska företag nu ”närmar sig globala nivåer” när det gäller ekonomiska oegentligheter.
Det är sjunde gången som PWC genomfört en omfattande global enkät kring ekonomiska oegentligheter. De tre vanligaste formerna av ekonomisk oegentligheter enligt de svenska respondenterna är förskingring och trolöshetsbrott, mutor och korruption samt IT-relaterad brottslighet.