måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

För många frågor i osäkra Boliden

Publicerad: 8 februari 2008, 11:39


Boliden har länge varit en rysare för investerare och analytiker. Från konkursfärdigt gruvbolag, till kurskomet som gång på gång överträffat även de allra mest optimistiska scenarion med råge. Plötsligt redo att mobilisera investeringar i mångmiljardklassen och ösa ut extra utdelningar.

Drivkraften är Kinas till synes omättliga behov av zink och andra råvaror. Frågan är om den till synes bottenlösa brunnen är på väg att sina. Så sent som andra kvartalet i fjol överträffade Boliden branschanalytikernas förhandstips med över 20 procent, aktien toppade på nivåer över 160 kr. Därefter har aktiekursen eroderats av fallande pris på zink, delvis beroende på osäkerhet om Kina framöver kommer att agera nettoexportör eller importör.

Kombinationen med svag dollarkurs och ett plötsligt ledningsbyte när VD Jan Johansson gick till SCA gav envisa rykten om en förestående vinstvarning inför tredje kvartalsrapporten, som visade sig svagare än många hoppats på.

Råvaruaktier har alltid varit i börsen mest konjunkturkänsliga högriskfack. Därför är det inte konstigt att kursen pressades i höstens börsoro. Kursfallet har gått hand i hand med bl a Lundin mining och konkurrenten Nyrstar. Flera tidigare optimistiska branschanalytiker har också mot slutet av året och även i januari dragit ner sina vinstprognoser rejält.

Men ända fram till dagarna innan den färska vinstvarningen kom nya köprekommendationer. Konjunkturell kurspress och hög förvärvsaktivitet bland världens gruvor och smältverk har fött envisa spekulationer om möjliga bud från jättar som t ex BHP Billiton. Det kan mycket väl ske ännu. Men med två kvartal i rad av negativa avvikelser från omvärldens och förmodligen ledningens förhandstips och extremt osäkert konjunkturläge lämnar aktien listan. Därmed summerar vi en kursvinst på 45 procent från Privata Affärers ursprungliga rekommendation för två år sedan.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera