tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Fondmarknaden dyr och ineffektiv”

Publicerad: 14 november 2011, 07:26

Det finns för många och för dyra fonder på den europeiska fondmarknaden. Därför spår investmentbanken JP Morgans Europachef Jamie Broderick en omfattande konsolidering.

Ämnen i artikeln:

Börshandlade fonderETFIndexfondJP Morgan

B

Börsguiden


Det skriver Dagens industri.

Som en jämförelse så finns det på den amerikanska marknaden 7 500 fonder, medan Europa har drygt 35 000 fonder. Trots detta förvaltar de amerikanska fonderna ett kapital som är 50 procent. Den amerikanska genomsnittsfonden förvaltar 10 miljader kronor , vilket är sju gånger mer än de europeiska fonderna.

”Det är uppenbart att den europeiska fondmarknaden är ineffektiv, har höga kostnader och behöver konsolideras”, säger Jamie Broderick till Dagens industri, som menar att sammanslagning är den bästa lösningen trots att skatteregler som skiljer sig åt i de olika länderna kan vara ett problem.

Bara under det tredje kvartalet har 1 000 miljarder kronor försvunnit från europeiska fonder, enligt kapitalförvaltaren Schroders, och branschen är hårt pressad av börsfallen. I Sverige har nettosparandet i fonder minskat med 4,2 miljarder kronor under året, enligt Fondbolagens förening.

Broderick pekar även på att fondbranschen har fått konkurrens från billiga indexfonder och börshandlade fonder, så kallade ETF:er och därför måste sänka sina kostnader.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera