måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fondförvaltare befarar bubbla

Publicerad: 16 juni 2011, 06:59

Investerare måste vara beredda på långsammare ekonomisk tillväxt och volatila finansmarknader den närmsta tiden. Det menar fondförvaltaren Standard Life Investments i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

Standard Life

ME

Magnus Eriksson


I den senaste utgåvan av rapporten Global Perspective analyseras följderna av finanskrisen. Andrew Milligan, Head of Global Strategy, förutspår en långsam tillväxt i OECD-länderna framöver.

Trenden på finansmarknaderna kommer att vara upp och ner, då de påverkas av både stimulansåtgärder och strukturell motvind, skriver SLI. Osäkerhet skapas av obalanser, enligt fondförvaltaren: hög skuldsättning i vissa länder, och högt sparande i andra – i kombination med låga räntor.

Det konstateras att såväl politiker som hushåll har skjutit på svåra beslut. I Washington lär tuffa beslut om skatter och utgifter för att få ordning på den amerikanska ekonomin dröja tills efter nästa val, enligt SLI. Skuldproblematiken i Europa måste också redas ut, och frågan som återstår är hur stor smäll som långivarna kommer att behöva ta, skriver fondförvaltaren.

Bland amerikanska hushåll är skuldsättningen i förhållande till BNP cirka 90 procent. Detta kan jämföras med ungefär 75 procent vid förra ekonomiska återhämtningen.

SLI pekar på att utvecklingsländerna varit drivande i den globala återhämtningen. Det finns enligt rapporten risk för att de monetära regleringarna i dessa länder inte är tillräckligt åtstramade, vilket kan resultera i fastighetsbubblor, inflation och obalans mellan valutor.

En annan risk som lyfts fram är politisk instabilitet bland utvecklingsländerna, vilket kan trissa upp råvarupriser, framför allt priset på olja.

Återhämtningen efter finanskrisen har varit av ett ovanligt slag, skriver SLI. Tillväxten har varit svag och bankerna har inte varit kapabla och villiga att låna ut till hushåll i samma utsträckning som vid tidigare återhämtningar. Det har lett till relativt låg konsumtion bland hushållen i många länder, bland annat Storbritannien, enligt rapporten.

Centralbankernas sänkta räntor – som driver på återhämtningen – har inte haft samma effekt som tidigare.

I bästa fall är världsekonomin halvvägs genom en anpassningsprocess, skriver den globala fondförvaltaren. I värsta fall läggs grunden för nästa bubbla och krasch.

JOAKIM PETERSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera