söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Floskelgalan del 2

Publicerad: 13 december 2011, 13:58

Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix. Collage pa.se

Placeringsguiden utser i varje nummer en floskel från börsbolagens rapporter och information till månadens floskel. I slutet av året är det dags att summera det hela och utse årets floskel.


Marcus Hernhag


Första halvårets alster är redan avklarade. Här kommer det andra halvårets.

Månadens floskel Placeringsguiden 8:

Torgny Hellström, vd Anoto Group, som har över ett decennium av svaga resultat bakom sig:

”Anoto har under andra kvartalet fortsatt arbetet med att bli mer produkt- och kundfokuserat. Kraftfulla insatser har gjorts för att optimera våra resurser, säkerställa en mer effektiv produktutveckling och lägga grunden för en effektivare värdekedja.”

Kommentar:

Vad fokuserade Anoto på tidigare om det inte främst var produkterna och kunderna? Och efter alla år av omorganiseringar borde väl åtminstone en grund redan vara lagt för en ”effektivare värdekedja” (vad nu det rent konkret innebär)?

Månadens floskel Placeringsguiden 9:

Förlustpinade Tilgins vd Mats Victorin förklarar varför bolaget ska ha nyemission i september:

”De marknader Tilgin adresserar växer och nyemissionen skapar stabilitet så att vi kan dra nytta av denna tillväxt. (…) Det kapital som nu investeras i bolaget stärker kapitalbasen och företaget kan fokusera på tillväxt.”

Kommentar:

Kommer kapitaltillskottet att ge starkare kapitalbas? No, kidding Sherlock. Sen kan man undra varför försäljningen föll 33 procent och förlusterna fortsatte under första halvåret om nu marknaderna växer.

Månadens floskel Placeringsguiden 10:

Peder Larsson, tf VD och koncernchef i Hemtex, som under hösten förnyar sortimentet efter försäljningsras och stora förluster:

”Hemtex har ett väl utvecklat butiksnät med ett brett, attraktivt och prisvärt sortiment. Den sortimentsförnyelse vi nu genomför syftar till att såväl ta tillbaka kunder som att attrahera nya.”

Kommentar: Om sortimentet är brett, attraktivt och prisvärt – varför är då svag försäljningsutveckling och stora förluster? Och varför krävs det då alls en sortimentsförnyelse?

Månadens floskel Placeringsguiden 11:

Olof Faxander, Sandviks VD och koncernchef. Sandvik ska från 2012 införa en ny organisation:

”Syftet med den nya strategin är att uppnå maximalt värdeskapande genom högre tillväxt och lönsamhet och därigenom göra Sandvik till ett ännu mer attraktivt företag för kunder, medarbetare och aktieägare.”

Kommentar:

Detta vill väl alla bolag göra hela tiden? Lägg till att nästan hela Sandviks pressmeddelande är fyllt av ungefär samma typ av corporate bullshit. Då hjälper det föga att det säkert finns många kloka tankar och avsikter bakom.

Månadens floskel Placeringsguiden 12:

Jonas Birgersson, vd på Labs2, som ska avnoteras från First North sedan dotterbolaget blivit konkursmässigt:

”Sammanfattningsvis har Labs2 Group AB en mycket stark produkt, nöjda kunder och agerar på en marknad som i alla fall jag tror står inför stark tillväxt.”

Kommentar:

Om produkten (ett affärsstödsystem för bredbandstjänster) trots att Labs2 gått med förlust i 13 år är stark och gör kunderna nöjda borde den väl sälja åtminstone så pass att konkurs kan undvikas? Och nu när den egna utvecklingen läggs ned till förmån för partners borde det vara en nackdel, eftersom ingen utvecklar saker utan att på ett eller annat sätt få betalat för det.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera