Nyheter
Flodén försvarar Riksbankens chockterapi
Publicerad: 6 oktober 2022, 05:22
Foto: Riksbanken
Vice riksbankchef Martin Flodén försvarar Riksbankens chockterapi och tycker att kronan är "omotiverat svag". Det framgår av en intervju med Svenska Dagbladet.
Nyhetsbyrån Direkt
Flodén säger att han inte tycker det finns någon anledning att vänta med räntehöjningarna. De behövs för att dämpa inflationen och i det långa loppet kommer det att gynna både hushållen och svensk ekonomi i stort.
Ett viktigt skäl till att Flodén försvarar Riksbankens politik är lönebildningen, som inför höstens avtalsrörelse måste förhålla sig till en inflationstakt på 9 procent. I det läget är det viktigt att Riksbanken skickar en tydlig signal att den kommer göra allt för att få tillbaka inflationen till målet på 2 procent.
Om Riksbanken inte höjer räntan riskerar facken att tappa förtroende för inflationsmålet och kräva löneökningar som baseras på högre inflation även framöver, enligt Flodén, som säger att det är viktigt att inflationen inte biter sig fast.
Hög inflation leder till stor osäkerhet och det blir svårt för hushåll och företag att planera, framhåller han.
Flodén tonar ned risken för att Riksbankens räntehöjningar ska få kraftigt negativa konsekvenser för svensk ekonomi och säger att deras bedömning är att det ”inte kommer att bli en särskilt hård landning”.
Han lyfter även fram kronan som ett argument för att höja styrräntan och säger att hans bedömning är att den är ”omotiverat svag”.
”Det är också omotiverat att kronan blir ännu svagare så fort det blir ökad global osäkerhet. Och att osäkerheter om hur hållbara de offentliga finanserna är i andra europeiska länder är spiller över på Sverige”, säger han och tillägger att vi har väldigt starka offentliga finanser och solid ekonomi, som borde tala för en starkare krona.
Martin Flodén upprepar att osäkerheten är väldigt stor om vad Riksbanken behöver göra vid sitt nästa möte i november.
”Man behöver ha beredskap för att räntorna kan behöva bli betydligt högre framöver, men också att det finns en stor sannolikhet för att räntan inte behöver bli så mycket högre”, säger han.