lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fler seniorer startar eget

Publicerad: 11 september 2014, 10:30

Antalet nya företagare över 65 år ökade med hela 21 procent under första halvåret i år. Det visar en färsk sammanställning från Visma.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– Många både kan och vill jobba när de nått pensionsåldern. Ökad efterfrågan på seniorernas kompetens gör att egna företag är ett tilltalande alternativ för ett stadigt växande antal av dem, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs som står bakom kartläggningen.

Under det första halvåret registrerade sig 1 111 personer över 65 år som enskilda näringsidkare. Det är en ökning med 21 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt var nivån på det totala nyföretagande, oavsett ålder och företagsform, tämligen oförändrat.

– Äldre personer är attraktiva på marknaden. Det ser vi även när mindre företag anställer. Dagens seniorer är dels överlag friskare än tidigare, dels bättre utbildade. Det kombinerat med deras långa erfarenhet gör det lätt att förstå att många företagare gärna ser dem som anställda eller uppdragstagare, säger Rolf Dahlberg.

Män dominerar bland seniorföretagarna och andelen uppgår till 68 procent. Det är dock något lägre än i fjol då 73 procent av de nya seniorföretagarna var män.

Den vanligaste branschen bland 65-plussarna är uthyrning av bostäder och lokaler. Den tidigare mest populära branschen – teknisk konsultverksamhet – har förpassats till tredje plats.

De tio mest populära branscherna för seniorföretagare:

1: Uthyrning av bostäder och lokaler
2: Konsultverksamhet företagsorganisation
3: Teknisk konsultverksamhet
4: Butiks-, parti-, torg- och internethandel
5: Bygg (snickeri, måleri, mark, el, vvs)
6: Litterärt och konstnärligt skapande
7: Redovisning och revision
8: Fastighetstjänster och lokalvård
9: Artistisk verksamhet
10: Advokatbyrå- och annan juridisk verksamhet

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera