onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

FI:s generaldirektör blir ny riksbankschef

Publicerad: 17 juni 2022, 11:18

Foto: Henrik Montgomery /TT

Stefan Ingves lämnar posten som riksbankschef vid årsskiftet och ersätts av Erik Thedéen som i dag är generaldirektör för Finansinspektionen.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– Vi är mycket nöjda med att idag kunna presentera Erik Thedéen som ny riksbankschef och en högt kvalificerad ersättare till Stefan Ingves vars mandat löper ut vid årsskiftet. Fullmäktige står enhälligt bakom denna utnämning, säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och vice ordförande Michael Lundholm i en gemensam kommentar.

Erik Thedéen är sedan 2015 generaldirektör på Finansinspektionen och har en lång och gedigen yrkesbakgrund från den finansiella sektorn i Sverige och internationellt.

– Thedéen har en lång och bred erfarenhet från finansiella marknader. Han har tidigare bland annat varit vice riksgäldsdirektör, vd för Stockholmsbörsen och vd för KPA Pension. Han har tidigare även varit statssekreterare på finansdepartementet. Thedéen är idag även vice ordförande i europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, och ordförande i Ioscos arbetsgrupp för hållbar finans. Thedéens djupa och breda erfarenhet och stora engagemang för finansiella frågor och erfarenheter från att leda finansiella myndigheter och organisationer gör honom mycket väl lämpad som ny riksbankschef från årsskiftet, säger Susanne Eberstein och Michael Lundholm.

Thedéen tillträder sin tjänst den 1 januari då nuvarande riksbankschef Stefan Ingves slutar. Ingves har suttit på posten i hela 17 år.

– Det har varit händelserika och stimulerande år och en stor förmån att få leda Riksbankens arbete tillsammans med mina kollegor i direktionen, fullmäktige och alla kunniga och engagerade medarbetare. Jag har fått arbeta med de bästa, både i Sverige och runt om i världen, och jag har fått vara med om att göra Riksbanken till en institution som räknas som en av de bästa i centralbanksvärlden. Det har glatt mig mycket, säger Stefan Ingves.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera