söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fingerprint: Lars Söderfjell lämnar styrelsen

Publicerad: 25 januari 2017, 12:12

Lars Söderfjell lämnar på eget initiativ styrelsen i Fingerprint Cards efter en dialog med styrelsen.


Nyhetsbyrån Direkt


Lars Söderfjell ser inte att det finns någon förutsättning för honom att göra ett bra styrelsearbete i Fingerprint Cards. Det säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Om du hävdar att du är oskyldig, varför avgår du?

”Jag tycker inte att det under de här omständigheterna, med en pågående förundersökning, går att göra ett bra jobb. Framförallt är det en fråga om att det som händer runt omkring drar kraft från att göra ett bra styrelsearbete”, säger Lars Söderfjell.

Han uppger att det är hans eget beslut att lämna styrelsen och att han inte har uppfattat några påtryckningar från de övriga i styrelsen.

Det är en bild som delas av styrelseordförande Jan Wäreby, som också deltar i intervjun.

”Lars har varit en väldigt uppskattad styrelsemedlem. Det här var Lars helt egna beslut och vi i styrelsen uppskattar hur han tänker, att han sätter bolagets bästa först”, säger Jan Wäreby.

Det var på måndagen som Lars Söderfjell och Fingerprint Cards storägare Johan Carlström anhölls misstänkta för marknadsmissbruk. Senare har det framgått att misstankarna som riktas mot Lars Söderfjell varit obehörigt röjande av insiderinformation.

På tisdagskvällen släpptes Lars Söderfjell och Johan Carlström på fri fot. Efter det hade Lars Söderfjell ett möte med styrelsen i Fingerprint Cards och på onsdagen fattade han beslutet om att lämna styrelsen.

Kan du berätta mer om vad misstankarna gäller?

”Det handlar om obehörigt röjande av insiderinformation i samband med vinstvarningen i december 2016. Utöver det som vi har sagt har jag inget mer att tillägga. Det är en pågående undersökning där jag samarbetar så mycket jag kan med Ekobrottsmyndigheten”, säger han.

Vad gäller det för information?

”Det kan jag inte svara på. Jag vet inte exakt vad det gäller.”

Duon vill alltså inte, eller kan inte, berätta mer om misstankarna, till exempel om de avser aktiehandel under en särskild dag.

Fingerprint Cards hade styrelsemöte tisdagen den 6 december och vinstvarnade på morgonen den 8 december. Bolaget har inte gett någon förklaring till varför det dröjde mer än ett dygn efter styrelsemötet, där siffrorna för det fjärde kvartalet högst sannolikt diskuterades, innan pressmeddelandet om vinstvarningen skickades ut.

Varför skickades inte vinstvarningen ut i nära anslutning till styrelsemötet?

”Återigen, så går vi inte in på vad vi har gjort exakt i våra möten. Vi bara konstaterar att vi hanterade detta på ett korrekt sätt. Det formella beslutet om vinstvarningen fattades på torsdag morgon”, säger Jan Wäreby till Direkt.

På frågan om han kan ha kvar sin tjänst som aktiestrateg på Swedbank, varifrån han är tjänstledig för närvarande, svarar Lars Söderfjell:

”Det är en fråga mellan mig och Swedbank. När vi har något att säga om det återkommer vi.”

Kommer du behålla dina aktier i Fingerprint Cards?

”Jag har inga planer i dag på att göra några förändringar. Den dag jag har det informerar jag om det”, säger han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera