torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fin start för nykomling

Publicerad: 28 juli 2011, 09:47

Dedicares första rapport som noterat bolag borde inte göra någon ägare besviken, och trots en stark start för aktien finns det uppsida kvar.


Bolagets första rapport som eget noterat bolag efter skilsmässan från Poolia visar tydligt att vårdbemanningsbolaget Dedicare står minst lika bra på egna ben. Visserligen var tillväxten i andra kvartalet på 17 procent inte lika hög som snittillväxten 2004 till 2010 på 34 procent, men det är en acceleration från första kvartalets tillväxttakt på 12 procent, och det är inte så illa.

Strukturellt har vårdmarknaden framtiden för sig. Dels genom den ökande befolkningen generellt, men framförallt på grund av att det ställs allt mer frågor kring hur den offentliga vården ska betalas. En lösning är att göra vården mer kostnadseffektiv och mer flexibel, och det är här spelare som Dedicare kommer att gynnas. Bolagets lågkostnadsprofil är precis rätt recept för att vinna i upphandlingarna med den offentliga vårdsektorn.

Offentliga vårdgivare är de största köparna av Dedicares tjänster. Men bolaget erhöll även ett strategiskt nordiskt ramavtal med Investorägda Aleris under andra kvartalet, vilket illustrerar hur stark Dedicares affärsmodell är. Två tredjedelar av omsättningen kommer från den svenska verksamheten. Största konkurrenten är Proffice Care men Dedicare är ändå en av de största spelarna, med en tvåsiffrig marknadsandel lite beroende på hur man räknar.

Lönsamheten verkar också vara på väg åt rätt håll, rörelsemarginalen expanderade till 6,4 procent i kvartalet, från 6,3 procent samma period förra året. Det motsvarar 5,2 procents rörelsemarginal för första halvåret, vilket är en generellt lägre nivå än de 8 procent bolaget rapporterade 2008, och lägre än marginalmålet på 7 procent. Dessutom har Dedicare nu erhållit tillstånd från Socialstyrelsen att anordna personlig assistans, vilket breddar tillväxtmöjligheterna.

Efter noteringen i maj rusade aktien 80 procent på några dagar, och är nu upp 65 procent jämfört med noteringskursen. Bolaget rapporterade en vinst per aktie på 0,48 kr i andra kvartalet, och givet att man lyckas expandera vinsten per aktie till 2,50 kr nästa år så handlas aktien nu till p/e 11,6 gånger nästa års vinst. Det är inte dyrt för ett bolag med Dedicares tillväxtmöjligheter och långsiktiga strukturella stöd. VA rekommenderade köp på aktien den 1 juni 2011, och det finns ingen anledningar att ändra på det efter dagens rapport.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera