torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

FI: Fortfarande svåra problem i Baltikum

Publicerad: 21 augusti 2009, 07:16

Problemen i Baltikum är fortfarande svåra trots tecken på att den ekonomiska nedgången mjuknar, menar Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson.

Ämnen i artikeln:

Bankbranschen

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


De svenska bankerna, som är stora aktörer på den baltiska bankmarknaden, tycks dock kunna hantera även de värsta möjliga scenarier i regionen. Det säger Martin Andersson i en intervju med Wall Street Journal. Han tillade också att krisen har blottat en grundläggande brist i förhållandet mellan samhället och banksystemet och att avtalet mellan dem måste skrivas om.

– Vi måste ha kontrakt så bankerna inte tar uppsidan och skattebetalarna nedsidan, sade Martin Andersson.

Trots den senaste tidens positiva ekonomiska data, med bruttonationalproduktssiffror som kommit in bättre än väntat i många områden runt om i världen, spår Finansinspektionens generaldirektör att det finns massor av förluster som ännu inte tagits av banker.

Martin Andersson konstaterade att bankerna ännu inte har avslöjat hur stora förråd av giftiga tillgångar de har i böckerna. Mest oroande anses läget vara i de baltiska länderna, eftersom de lider av både interna och externa ekonomiska utmaningar.

Baltländernas ekonomier försämras fortfarande och omständigheterna är mycket allvarliga, menar generaldirektören som anser att situationen inte är under kontroll i Baltikum.

Andersson upprepade samtidigt det som sades i Finansinspektionens stresster under juni, där svenska banker, med sina starka kapitalkvoter och inkomstpotential, ansågs väl rustade för att klara en recession, även om den skulle bli ännu mer allvarlig runt Östersjön.

Nyhetsbyrån SIX

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera