lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fedchefen: Takten i räntehöjningarna avgörs av inkommande data

Publicerad: 22 juni 2022, 14:05

Foto: Patrick Semansky /AP-TT

Federal Reserve antar att fortsatta räntehöjningar kommer att vara lämpligt, takten i dessa höjningar kommer fortsatt att bero på inkommande data och hur utsikterna för ekonomin utvecklas. Det sade Fed-chefen Jerome Powell inför senatens bankutskott på onsdagen, enligt ett förskrivet anförande.


Nyhetsbyrån Direkt


”Under de kommande månaderna kommer vi att titta efter övertygande bevis på att inflationen rör sig neråt, i enlighet med att inflationen återvänder till 2 procent”, sade han.

”Vi kommer att fatta våra beslut möte för möte, och vi kommer att fortsätta att kommunicera vårt tänkande så tydligt som möjligt”, fortsatte Powell.

Fed-chefen sade också att de finansiella förhållandena har blivit stramare sedan i höstas och har nu stramats åt ”signifikant”, vilket speglar såväl de policyåtgärder Fed redan har vidtagit samt de åtgärder som väntas.

Beträffande inflationen sade Powell att tillgängliga data antyder att kärn-PCE-inflationstakten kan ha varit oförändrad eller sjunkit något från de 4,9 procent som noterades för april.

Den aggregerade efterfrågan är dock fortsatt stark och utbudsstörningarna har fortsatt längre än väntat och pristrycket har nu spritt sig till en bred grupp av varor och tjänster.

Därtill skapar de kraftigt stigande priserna på olja och andra råvaror efter Ryssland invasion av Ukraina ytterligare uppåttryck mot inflationen. Och covidrelaterade nedstängningar i Kina väntas förvärra de pågående störningarna i leveranskedjorna.

Fed-chefen noterade att ovanligt stora svängningar i nettoexport och lager bidrog till att den ekonomiska aktiviteten dämpades under första kvartalet, men aktuella indikatorer antyder att tillväxten har vänt upp under andra kvartalet. De stramare finansiella förhållandena de senaste månaderna bör dock fortsätta att dämpa tillväxten och göra att efterfrågan kommer mer i linje med utbudet.

Powell påpekade också att arbetsmarknaden har förblivit ”extremt stram”, med en arbetslöshet nära 50-årslägsta nivåer. Efterfrågan på arbetskraft är ”mycket stark” samtidigt som arbetskraftsutbudet är dämpat.

Han framhåll också att Fed förstår de svårigheter som en hög inflation orsakar.

”Vi har ett starkt åtagande om att föra inflationen tillbaka ner, och vi agerar snabbt för att göra det. Vi har såväl de verktyg som behövs som den beslutsamhet som kommer att krävas för att återställa prisstabiliteten för amerikanska familjer och företag” sade Fed-chefen.

”Det är avgörande att vi får ner inflationen om vi ska få en uthållig period med starka arbetsmarknadsförhållanden som gynnar alla”, fortsatte han.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera