lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fed ser stärkta skäl för räntehöjning – väljer ändå att avvakta

Publicerad: 21 september 2016, 18:06

Foto: Susan Walsh /AP-TT

Federal Reserve lämnar som väntat räntan oförändrad. Men en räntehöjning senare i år ser allt mer trolig ut.


Privata Affärer / Nyhetsbyrån Direkt


Federal Reserve lämnar målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 0,25-0,50 procent.

Enligt Bloomberg News enkät räknade 93 av 97 tillfrågade ekonomer med att målintervallet för Fed funds skulle lämnas oförändrat, medan fyra väntade sig en höjning med 25 punkter.

Stärkta skäl för höjning

Skälen för Fed att höja räntan har stärkts, men räntekommittén valde ändå att avvakta ytterligare bevis på fortsatta framsteg mot centralbankens mål.

Det sade Fed-chefen Janet Yellen vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

Hon sade att inflationsförväntningarna på lång sikt visserligen är relativt stabila men tillade att det inte går att ta denna stabilitet för givet.

Janet Yellen sade också att den neutrala räntan nu är relativt låg i historisk jämförelse, och Federal Reserves nuvarande penningpolitiska hållning är därför endast måttligt ackommoderande.

Fedchefen sade vidare att ledamöternas konsensusprognoser för styrräntan framöver har justerats ned med 25-50 punkter. Hon upprepade att gradvisa räntehöjningar är motiverade framöver men ser ingen större risk för att Fed ska ”hamna efter i kurvan” i fråga om räntehöjningar.

Janet Yellen sade också att ”de flesta av oss” ansåg att de omedelbara skälen för en räntehöjning har stärkts, men ”de flesta av oss” ansåg också att det var vettigt att avvakta ytterligare bevis. Hon ser dock en räntehöjning i år om arbetsmarknaden fortsätter att stärkas och inga nya risker materialiseras

Hon sade också att hon inte vill driva upp inflationen signifikant över målet.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera