lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fed: Oklart om höjning i juni eller inte

Publicerad: 19 maj 2023, 06:01

Foto: Getty Images

Flera Fed-ledamöter indikerar att det står och väger om det blir en ny höjning vid junimötet eller inte. Det skriver Wall Street Journal.


Nyhetsbyrån Direkt


Lorie Logan, Fed-chef i Dallas, indikerade att om det inte blir ytterligare försvagning i de ekonomiska utsikterna så är hon redo att höja räntan med 25 punkter igen i juni.

Hon är bekymrad över huruvida inflationen faller tillräckligt snabbt, och data just nu berättigar inte till en paus i juni. Jobb- och inflationsdata fram till mötet kan dock ändra den synen.

Effekterna av bankturbulensen hittills är jämförbart med en höjning med 25 eller 50 punkter, sade hon.

Fed-guvernören Philip Jefferson lyfte fram faktorer som kan tala för att ta en paus.

Å ena sidan är inflationen för hög och vi har ännu inte sett tillräckliga framsteg för att minska den. Men ekonomin bromsar in på grund av Feds höjningar, som vi ännu inte sett den fulla effekten av, och väntas kylas av än mer senare i år, sade han.

”Historien visar att penningpolitiken arbetar med långa och varierande ledtider, och att ett år inte är en tillräckligt lång period för efterfrågan att känna av den fulla effekten av högre räntor”, sade han.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade i en intervju med Financial Times att han ser ytterligare räntehöjningar som en försäkring mot inflationen. Han kommer att hålla ett öppet sinne inför junimötet men lutar åt en höjning till.

”Jag förväntar mig disinflation, men det har gått långsammare än jag skulle velat, och det kanske kräver en viss försäkring genom att höja räntan lite mer för att säkra att vi verkligen får inflationen under kontroll”, sade han.

Han tillade att den största risken är att inflationen inte vänder ned eller till och med börjar gå högre, som den gjorde på 1970-talet.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera