söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fed: Kraftig ränteuppgång en risk för USA:s ekonomi

Publicerad: 10 maj 2022, 04:54

Foto: Shutterstock

En kraftig höjning av räntorna för att motverka nya inflationschocker skulle utgöra en risk för USA:s ekonomin. Det konstaterar Federal Reserve i sin halvårsvisa finansiella stabilitetsrapport, enligt Financial Times (FT).


Nyhetsbyrån Direkt


Fed noterar att det finns en ”högre än normal” risk för att handelsförhållandena på USA:s finansiella marknader kan försämras plötsligt.

”Ytterligare ogynnsamma överraskningar i inflation och räntor, i synnerhet om det medföljs av en nedgång i den ekonomiska aktiviteten, skulle negativt påverka det finansiella systemet”, skriver Fed i rapporten.

Fed varnar för att hushållens finanser kan skadas av jobbförluster, högre räntor och lägre huspriser. Företag kan också drabbas av ”fler obestånd, konkurser och andra former av finansiell stress”.

””En kraftig ränteuppgång kan leda till högre volatilitet, stress mot marknadslikviditeten och en stor korrektion i priser på riskfyllda tillgångar, vilket potentiellt kan orsaka förluster vid ett flertal finansiella mellanhänder”, skriver Fed.

Den tillägger att detta skulle minska deras möjligheter att ta in kapital och behålla motparternas förtroende.

I rapporten utfärdar Fed också en varning om likviditeten efter ett flertal ”frenetiska” månader på marknaderna. Utförsäljningar har raderat ut värden för tusentals miljarder dollar i aktier och obligationer, stängt dörren för nya listningar av bolag och höjt lånekostnaderna för hushåll och företag.

Fed noterar också att möjligheten att köpa och sälja tillgångar till priser som kvoteras av ”broker dealers” har försämrats mer än vad som skulle väntas av volatilitetsnivån. Centralbanken tillägger att nedgången i likviditeten kan ha förvärrats av att mäklare och företag inom högfrekvenshandel ”är synnerligen försiktiga” med tanke på marknadsförhållandena.

”Minskat djup i tider av stigande osäkerhet och volatilitet kan resultera i en negativ återkopplingsloop, eftersom lägre likviditet kan leda till mer volatila priser”, skriver Fed.

Centralbanken flaggar också i rapporten för risker kopplade till ett ”utdraget” krig mellan Ryssland och Ukraina, något som redan har skapat spänningar på råvarumarknaderna.

”Rysslands oprovocerade krig i Ukraina har orsakat stora prisrörelser och margin calls på råvarumarknaderna och satt ljuset på en potentiell kanal genom vilken stora finansiella institutioner kan bli exponerade för spridningseffekter”, skriver Fed

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera