lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Februari – årets sjukaste månad

Publicerad: 9 februari 2010, 15:45

Under februari tar föräldrar ut flest antal vab-dagar, vård av barn, för att ta hand om sina sjuka barn enligt statistik från Försäkringskassan.


AB

Anna Blomén


Februari är årets sjukaste månad. Under den mörka och kalla vintermånaden tar föräldrar ut flest antal vab-dagar, vård av barn, för att ta hand om sina sjuka barn enligt statistik från Försäkringskassan.

– Det är samma situation varje år. Under perioden januari–mars, med februari som topp, stannar föräldrarna hemma från jobbet två till tre gånger så många dagar som under året i övrigt, säger Niklas Löfgren, försäkringsutvecklare på Försäkringskassan.

Under februari anmäler de svenska småbarnsföräldrarna att de stannat hemma från jobbet i cirka 600 000 dagar. I juli och augusti använder sig föräldrarna av cirka 200 000-250 000 så kallade vab-dagar.

– Förklaringen till den stora skillnaden är dels att föräldrarna har semester och redan är hemma i större utsträckning om barnen blir sjuka under sommaren. Smittsamma sjukdomar som influensa och vinterkräksjuka är vanligare under vintern då barnen också är samlade i skolor och dagis, konstaterar Niklas Löfgren.

Det spekuleras i att många stannar hemma för att vårda barnen i samband med stora idrottsmästerskap.

– Vi har undersökt om det sker en ökning av uttaget av vab-dagar i samband med fotbolls-VM och OS, men inte sett någon ökning. I så fall är det så marginellt att det inte märks i statistiken, säger Magnus Svensson på Försäkringskassan.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera