tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fastighetstaxeringen kan bli en stridsfråga

Publicerad: 6 september 2010, 10:49

Först försvann fastighetsskatten. Nu hänger fastighetstaxeringen löst. – Den är orättvis och får vi bort den blir det svårare för vänsterkartellen att smyginföra fastighetsskatten, säger Lennart Sacredéus, kristdemokratisk ledamot i riksdagens skatteutskott.

Ämnen i artikeln:

Val 2010

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Inget parti drev kravet på att fastighetsskatten skulle avskaffas hårdare än Kristdemokraterna. 2006 var den en stor valfråga med många löften. Några infriades.

Skatten försvann och dök upp som en kommunal fastighetsavgift i stället. Men för en del lägre än den tidigare skatten.

– Det var viktigt att få bort en statlig skatt. Och sammantaget har nettosänkningen blivit runt 8 miljarder kr, säger riksdagsmannen Lennart Sacrédeus, som nu hittat en ny stridsfråga – fastighetstaxeringen.

Han menar att den är godtycklig och orättvis. I skatteutskottet har han fått med sig sina allianskamrater på att försöka göra sig av med den. Ett första steg är att regeringensagt ja till utskottets förslag om att utreda fastighetstaxeringen.

Lennart Sacredéus ser också att det är viktigt att få bort fastighetstaxeringen för att minska möjligheterna att återinföra fastighetsskatten om det blir regeringsskifte den 19 september.

Medan alliansen ännu inte bestämt om de ska driva gemensamma vallöften för fastighetsskatten har de rödgröna kraftsamlat med en gemensam valplattform.

En viktig del i strategin är att höja skatten på de dyraste husen och sänka den för dem med låga inkomster.

De cirka 35 000 hus som har ett taxeringsvärde på över 4,5 miljoner kr ska få en extraskatt på 1 procent.

– Det är en rättvisefråga. De högst taxerade husen har ju fått en kraftig sänkning, säger Marie Engström, vänsterledamot i riksdagens skatteutskott.

Samtidigt som skatten höjs för lyxvillor vill de rödgröna sänka skatten på hyreslägenheter och bostadsrätter. Dessutom vill de att begränsningsregeln, som gör att man inte ska betala mer än 4 procent av sin inkomst i fastighetsskatt för sitt permanentboende, ska gälla alla. I dag omfattar den bara pensionärer.

Från Moderaternas sida ger man inte mycket för de föreslagna skattesänkningarna i flerfamiljshus.

– Om det bor 2,5 personer i varje hushåll så innebär de rödgrönas förslag på sänkt fatighetsskatt 31 kr i månaden. Det är inte mycket pengar, tycker Carl Johan Swanson, Moderaternas presschef.

En fråga där blocken står närmare varandra är vinstuppskovet. I dag har staten fordringar på runt 200 miljarder kr i ”flyttskatt”. Pengar som alla partier är intresserade av att få in i statskassan. Därför är det flera partier i båda blocken som vill att skatten på sikt ska avskaffas.

Men varken vinstuppskovet eller fastighetsskatten verkar just nu ligga högt upp bland partiernas valfrågor.

Kan fastighetsskatten bli en lika het valfråga som 2006? Både Marie Engström och Lennart Sacredéus är tveksamma.

– Då sågs fastighetsskatten som ett stort problem för väldigt många. Jag tror inte det blir på samma sätt i höstens val, säger Lennart Sacredéus.

FREDRIK NEJMAN, PRIVATA AFFÄRER

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera