tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Färre överraskningar från Riksbanken

Publicerad: 7 maj 2008, 14:43

Riksbanken kommer att vara generösare med information mellan de penningpolitiska sammanträdena, skriver banken i ett pressmeddelande. Riksbanken fick i mitten av februari hård kritik för sin helt oväntade höjning av reporäntan. Med större öppenhet kan liknande överraskningar undvikas.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Det innebär till exempel att direktionens ledamöter kommer att kommentera ny statistik även mellan sammanträdena. Den nya inriktningen är en del av en ny samlad kommunikationspolicy från Riksbanken.

– Vi har även lyssnat och tagit till oss en del av de synpunkter som förts fram från den finansiella marknaden och andra som följer Riksbanken nära. Vi vill att vår kommunikation bidrar till ökad öppenhet och tydlighet”, skriver Riksbankschefen Stefan Ingves.

Den nya policyn innebär att det blir lättare för marknadens ränteanalytiker att göra bedömningar av hur Riksbankens ledamöter resonerar inför de penningpolitiska mötena där direktionen tar ställning till räntan.

– Det minskar risken för att vi ska få se en upprepning av vad som hände i februari när marknaden inte lyckades förutse Riksbankens beslut. Nu blir det lättare för Riksbanken att på ett mjukt sätt förmedla hur man ser på läget, säger Elisabet Kopelman, analytiker på SEB till TT.

(PRIVATA AFFÄRER/TT)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera