måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Falsk Prada ger dig storböter

Publicerad: 16 maj 2008, 14:09

Köp inte förfalskade märkesvaror i Italien! Du riskerar nämligen att få böta nästan 100 000 kronor.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Varningen kommer från Konsument Europa, som är en del av Konsumentverket. Flera turister, däribland svenskar, har fått betala tusentals euro i böter efter att ha köpt piratkopierade varor på gatan eller på marknader i Italien.

– I april fick vi in ett fall med en svensk kvinna som köpt ett skärp på en marknad. Hon togs av polisen på plats och fick böta 1000 euro, säger Johan Rydberg på Konsument Europa.

Fallet är dock långt ifrån unikt. Konsument Europa och dess europeiska systerkontor har information om flera liknande fall. För några år sedan greps en norsk pojke som var på skolresa i Italien. Han fick böta 900 euro för att han köpt en förfalskad märkesklocka. Ännu värre gick det för en dansk kvinna som köpt ett par förfalskade solglasögon. För detta fick hon böta hela 10 000 euro.

Att sälja förfalskade märkesvaror är olagligt i många länder. Att som i Italien också straffa köparen är desto ovanligare. Särskilt eftersom lagen gäller även om man handlat i god tro.

– Många modeföretag är baserade i Italien. Kanske är det därför som lagen är så hård där, säger Johan Rydberg.

Skulle man bli bötfälld har man rätt att överklaga till en statlig nämnd i Italien. Johan Rydberg tycker dock att man ska kontakta Konsument Europa innan man går vidare med fallet.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera