tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Experternas favoritaktier

Publicerad: 21 november 2012, 11:10

Placeringsguidens aktieanalytiker Anders Haskel och ”börspsykologen” C-G Gyllenram från Ability Asset Management var några av dem som kom med tips under Stora Placeringskvällen i Göteborg på tisdagen. Här är deras aktiefavoriter.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Hundratals placeringsintresserade göteborgare trängdes på biografen Draken på tisdagskvällen. Under Stora Placeringskvällen som anordnades av Privata Affärer diskuterades vitt skilda ämnen på scen.

Både SEB och Handelsbanken hade råvaruexperter på plats medan FIM Fonder talade om placeringar i Mellanöstern.

Garantum talade om marknaden för företagsobligationer och Forex Bank belyste ämnet semesterekonomi.

Kvällen avslutades med en paneldiskussion om aktier med Placeringsguidens aktieanalytiker Anders Haskel och ”börspykologen” C-G Gyllenram. Båda ansåg till exempel att de svenska storbankerna är stabila investeringar med hög utdelning.

– Jag köper gärna aktier med hög direktavkastning och hög sannolikhet att den höga utdelningen kommer att fortsätta. Alla svenska banker passar in på den beskrivningen men min favoritaktie i sektorn är Handelsbanken. Även om Nordea inte är lika välskött så är den i högsta grad också intressant, inte minst för att det finns potential i banken, sade Anders Haskel.

De båda erfarna placerarna var dock inte helt överens om vilken bankaktie som är bäst.

– I det här läget skulle jag vilka kombinera fundamenta och tajming. De senaste veckorna har bankernas aktier fått en rejäl snyting. Men med tanke på att Handelsbanken är så välskött är det också en ganska dyr aktie. Jag skulle hellre välja Nordea eller SEB både när det gäller kvalitet och pris. Kurserna har gått ner och nu är det ett bra läge att köpa, sade C-G Gyllenram.

Men Haskel och Gyllenram gav också tips på några aktier som kan bli riktiga kursraketer.

– Bland storbolagsaktier som kan bli kursvinnare nästa år så är Volvo en bra kandidat. Det förutsätter dock att skuldkrisen inte förvärras och att man ser en ljusning i konjunkturen, tyckte Anders Haskel.

C-G Gyllenram ville däremot lyfta fram veckans kursraket som en framtida kursvinnare. Men det är också en aktie som snabbt kan kraschlanda igen.

– SAS-aktien kanske kan stiga 100 procent men risken är att du om ett halvår sitter med en förlustaktie, sade han.

Gyllenram lyfte också fram några andra bolag som han tror på.

– En intressant aktie är Ratos som nu ligger på samma nivåer som under Lehman-krisen. Även om de skulle halvera utdelningen skulle det ändå bli runt 5 procent. Hur man än vrider och vänder är det en aktie som inte är speciellt dyr, sade han.

Men det fanns också aktier som paneldeltagarna såg mer pessimistiskt på.

– Jag tror att Ericsson kommer att ha det tufft framöver. Köp inte den aktien, uppmanade Anders Haskel.

– När man pratar om säljkandidater dyker det ofta upp aktier som redan fått rejält med stryk. Det kan vara lite lurigt. Men ska jag nämna någon så säger jag MTG som verkar i en väldigt konkurrensutsatt bransch. Jag vill definitivt avvakta innan vi ser hur bolaget hanterar konkurrensen, sade C-G Gyllenram.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera