lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Experter: Fed skrämde marknaden

Publicerad: 4 mars 2020, 05:50

Foto: Johannes Eisele /AFP-TT

Att de amerikanska börserna föll brant trots Federal Reserves extraordinära räntesänkning beror på att marknaden tolkade beskedet som att situationen är riktigt allvarlig. Det menar flera experter.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


När Federal Reserve klockan 16 svensk tid oväntat slog till med en räntesänkning på 0,5 procentenheter steg de amerikanska börsindexen brant. Men glädjen var kortlivad och efter fedchefen Powells presskonferens började verkligheten sjunka in och index vände söderut.

”En räntesänkning på 0,5 procent kan man tro att börsen ska gilla. Istället tolkas det som att Fed tror att virusutbrottet kan få allvarliga konsekvenser för ekonomin. Inte ens fjolårets handelskrig fick centralbanken att sänka så mycket på en gång”, skriver Danske Banks sparekonom Maria Landeborn på Twitter.

SEB:s Richard Falkenhäll är inne på samma spår:

”Reaktionerna på aktiemarknaderna kan snarare tolkas som att Fedsänkningen bekräftade allvaret i situationen och snarare spädde på den oro som redan fanns istället för att dämpa den. På presskonferensen sa Fedchefen att man fortsätter att följa utvecklingen noggrant och är redo att agera igen. Om situationen inte har stabiliserats så kan det mycket väl komma ytterligare en räntesänkning på Feds ordinarie möte den 17-18 mars”, skriver Falkenhäll i ett morgonbrev från SEB.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex ned 2,9 procent. Det bredare S&P 500-indexet hade sjunkit 2,9 procent medan Nasdaqs kompositindex låg på minus 3,0 procent.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera