Nyheter
Experten: Så blir du förmögen genom att spara i investmentbolag
Publicerad: 24 september 2018, 11:00
Foto: Christer Fälldin/Privata Affärer
Att spara genom att investera i investmentbolag är en stark trend. Det har civilekonomen Marcus Fridell tagit fasta på. I dagarna kommer hans första bok, Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag.
CF
Christer Fälldin
Köp Marcus Fridells bok här:
Du som läser Privata Affärer kan köpa Marcus Fridells bok i vår bokhandel.
Att köpa aktier i investmentbolag är ”den gyllene medelvägen” till den blivande förmögenheten om du inte vill lägga din tid enbart på aktier, och inte heller på fonder, anser Marcus Fridell, född 1989. För att lyckas gäller det att förstå den oerhört kraftfulla potentialen i ”ränta-på-ränta-effekten”.
– Den som 1986 köpte en aktiepost för 10 000 kr har i dag ett värde på 9 miljoner kr, om avkastningen varit 22,5 procent varje år, säger han.
I boken har han valt att illustrera exemplet med investmentbolaget Latour, vars aktie faktiskt har levererat 22,5 procents avkastning sedan 1986. Bolaget är en ”klart lysande stjärna” bland investmentbolagen.
Grundinvesteringen 10 000 kr kan väldigt många spara ihop till under några månader. Det innebär att det är enkelt att komma igång och om historien upprepar sig någorlunda är det bara att inse att investeringar i investmentbolag är ”ett strålande alternativ för långsiktigt aktiesparande”, både i dag och i framtiden.
Eftersom svenska folket har en speciell förkärlek till fondsparande som långsiktig sparform vill Marcus Fridell framhäva att aktiesparande är en ännu bättre modell, inte minst ett aktiesparande i investmentbolag som har lägre kostnader samtidigt som avkastningen historiskt sett varit högre.
– När du köper en aktie i ett investmentbolag tar du rygg på proffsens egna investeringar mot en låg förvaltningskostnad, säger Marcus Fridell.
Vilka är de konkreta fördelarna med att köpa aktier i investmentbolag?
– Den första är att du tar rygg på några av Sveriges bästa investerare, dessutom i många fall till en rabatt och mycket låga förvaltningskostnader. Därutöver får du riskspridning från första kronan.
Nackdelarna, då?
– Portföljviktningen kan bli skev, så det gäller att titta på vad du köper. En del investmentbolag innehåller få aktier, till exempel består Kinneviks portfölj av 40 procent Zalando. Det var därför som Kinneviks aktie rasade i förra veckan när Zalando vinstvarnade.
Det finns också en risk med investmentbolagen om det blir en riktigt stor börsnedgång.
– Då kommer aktier generellt att sjunka och investmentbolagen faller mer än andra bolag. Vid en jättenedgång, se upp men våga vara långsiktig genom att köpa när aktierna är billiga.
Köper du investmentbolag får du lägre risk på köpet tack vare riskspridningen. Många investmentbolag har cirka 20 bolag i portföljen.
– Med så många aktier har investmentbolaget tagit bort den bolagsspecifika risken. Äger du dessutom fem olika investmentbolag har du minimerat risken för då har du en underliggande exponering som är större än vad många fonder har.
Marcus Fridells aktieintresse byggdes upp under uppväxten, bland annat för att Privata Affärer fanns i hemmet. Som utexaminerad civilekonom blev han aktiemäklare för Nordeas privatkunder och började något senare att hålla föreläsningar om aktiesparande.
– Jag tycker att det är kul med pedagogik, att förklara något komplicerat på ett enkelt sätt.
Efter ett år som analytiker på Nordea ville han prova vingarna på egen hand och sedan hösten 2017 handlar Marcus Fridell aktier i egen regi, via ett ISK.