lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Europa blir billigare

Publicerad: 24 februari 2010, 11:31

Resebokandet har tagit fart rejält inför sommaren, och tack vare krisen i Grekland och andra euroländer kan resan bli extra billig.


AB

Anna Blomén


Euron handlas under 10 kronor för första gången på länge och kronan har senaste året förstärkts med cirka 15 procent mot euron. I och med skuldproblemen i Grekland och problem med statsfinanser för andra euroländer har kronförstärkningen tilltagit den senaste tiden.

För dig som ska resa på charterresa i sommar, en weekend i en europeisk storstad i vår eller på skidsemester till alperna i påsk är eurons försvagning goda nyheter. Försvagad euro betyder bokstavligt att du får mer för dina svenska kronor.

Resebranschen känner av att kronan stärkts och det bokas åter igen många resor efter förra årets nedgång.

– Det är ett stort tryck på resor och jämfört med samma tid förra året är vi 28 procent upp, och detta beror delvis på kronförstärkningen, säger Lottie Knutson, informationsdirektör på Fritidsresor.

Stark svensk valuta

Dessutom kan vi räkna med en fortsatt stark krona. Johan Javeús, valutaanalytiker på SEB räknar med en eurokurs på 9,75 vid halvårsskiftet i år och 9,50 i slutet på året. Rickard Hellman, valutaanalytiker på Nordea, har en prognos på en stabil eurokurs runt 9,85 de kommande sex månaderna.

Även om kronförstärkningen gör att du för mer för dina kronor när du är ute och reser i Europa påverkar den inte priset på själva resorna till sommaren. Detta eftersom de stora resebolagen använder sig av valutasäkring för att inte åka på några otrevliga överrakningar, på samma sätt som man hedgar bränslekostnaderna.

Däremot kan eurons försvagning påverka priset på nästa vinters resor, som upphandlas nu, men enligt Lottie Knutson är det fler faktorer som påverkar. Framförallt bränslepriserna spelar in, men även faktorer som att vissa resor går via Danmark.

En annan trend i svenskens resevanor motverkar lite möjligheterna att fullt ut dra nytta av den starka kronan, nämligen trenden att betala för nästan allt innan man åker.

-Svensken har lärt sig att plåbokssäkra sina resor, till exempel genom att boka all inclusive, som är upp med över 100 procent jämfört med förra året, säger Lottie Knutson.

MAGNUS ERIKSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera