söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Eurofrossa tynger Asien

Publicerad: 25 maj 2010, 06:23

Förnyad oro för den europeiska krisen gjorde att Asiens börser föll kraftigt i dag.

Ämnen i artikeln:

KOSPISensexTopix

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Tokyos Nikkei 225-index hade fallit 3,1 procent i börshandeln på tisdagseftermiddagen (lokal tid). Indexet låg då på den lägsta nivån på mer än fem månader. Det bredare Topix-indexet föll med 2,2 procent.

Stora exportföretag som Sony hörde till förlorarna. Bakom låg oro för att euron fortsatte att falla i värde mot yenen, vilket fördyrar japanska varor i euroländerna.

Samtidigt finns en nervositet bland investerare för att skuldkrisen i eurozonen kan sprida sig.

Även på övriga ledande Asien-börser var det kraftigt nedåt. Seoul-börsens Kospi-index föll med över 4,1 procent, bland annat på grund av oro för de ökade spänningarna mellan Nord- och Sydkorea.

– Det finns ju tidningsuppgifter om att Kim Jung Il mobiliserat krigsmakten. Vi får hålla tummarna för att det är ett politiskt spel men det uppfattas som en ökande instabilitet på den koreanska halvön och har medverkat till att ta ytterligare kraft från börserna, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

– Men i grund och botten är det skuldoron som börjar få mer fotfäste och oron för att återhämtningen i konjunkturen ska tappa fotfästet.

Dessutom kom Internationella valutafonden i går kväll med en analys av den spanska ekonomin, säger Bergqvist.

– Den radade upp en lång rad problem för Spanien och det satte återigen fingret på skuldkrisen i Europa och de länder som är illa ute. Den bilden har inte ändrats och vad det kan få för effekter. Till det har då också instabiliteten på den koreanska halvö kommit, säger Bergqvist.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera