torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EU redo förhandla med USA om fordonssektorn

Publicerad: 12 mars 2018, 12:19

EU är öppen för att diskutera ett avtal om fordonssektorn i allmänhet med USA. Men EU kommer inte låta sig utpressas av president Donald Trumps hot om importtullar på bilar från EU.


Nyhetsbyrån Direkt


Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen.

På lördagen hotade Donald Trump EU med höjda biltullar om EU besvarade USA:s importtullar på stål och aluminium med strafftullar på amerikanskt stål, livsmedel och industrivaror.

”Vi är alltid redo för samtal. Vi har erbjudit oss att ha den typen av sektorsvisa samtal. Men vi tänker inte låta oss utpressas i relation till Section 232”, sade Cecilia Malmström.

Hon avsåg avsnitt 232 i USA:s lag om nationell säkerhet från 1962, som är den juridiska grund Donald Trump använder.

”Biltullarna har inget med 232 att göra. Vi är alltid öppna för diskussion. Men man kan inte ta bort tullar på en produkt ensidigt”, sade handelskommissionären.

Cecilia Malmström sade att det stämmer att EU har en tull på 10 procent på personbilar från USA. Å andra sidan har USA en tull på 25 procent för lastbilar, sade hon.

EU har lägre tull på personbilar mot länder som EU har slutit frihandelsavtal med. Sådana tullsänkningar och ömsesidigt erkännande av säkerhetstester fanns med i förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP, som nu har avbrutits.

”TTIP är fortfarande en bra idé, men för närvarande är den inte på dagordningen”, sade Cecilia Malmström.

I januari ifjol, precis innan president Barack Obama lämnade Vita Huset, bröts läkemedelssektorn ut ur TTIP-förhandlingarna så att EU och USA kunde sluta ett sektorsavtal.

I allmänhet är EU mycket öppen för investeringar och handel. I genomsnitt ligger tullarna mot USA på omkring 3 procent, sade handelskommissionären.

Beträffande ståltvisten upprepade Cecilia Malmström att hennes möte med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i lördags inte klargjorde om EU kommer att få undantag.

Inga fysiska möten är planerade denna vecka. Men EU och USA har kontakt hela tiden på olika nivåer, till exempel på telefon, sade hon.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera