torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

ETF:er kan bli en fälla

Publicerad: 12 mars 2012, 09:59

Foto: Michael Probst/Scanpix

De svängiga marknaderna har betytt ett uppsving för handel med börshandlade fonder, så kallade ETF:er. Men de är ofta bedrägliga, och att äga Xact Bear trots att börsen faller är ofta en förlustaffär.

Ämnen i artikeln:

VA börs

LS

Love Samson


ETF-marknaden har de senaste åren exploderat. Det tillhandahålls numer ett brett utbud av ETF:er och man kan i dagsläget spekulera i allt från börsutveckling till silver- och gasutveckling.

Speciellt populära har XACT Bear och XACT Bull blivit, utgivna av XACT Fonder som ägs av Handelsbanken.

Fler har fått upp medvetenheten om att man kan tjäna pengar på börsnedgång, och med hävstång dessutom. Många använder sig av XACT Bear när börsen faller. Men för de flesta blir det förödande, vilket ska illustreras med ett konkret exempel på XACT Bear.

En börshandlad fond med hävstång (ETF) är en produkt som fungerar som en multipel på underliggande tillgång. I många fall handlar det om terminer vilket gör ETF:en till ett ”instrument på ett annat instrument”.

Multipeln är hävstången. Vanligast är en hävstång på 1,5x eller 2x, men det finns även en del amerikanska produkter med hävstång på 3x. Siffrorna står alltså för hur många gånger produkten avkastar underliggande ”tillgång” under en specifik tidsperiod.

Denna tidsperiod är vanligtvis en dag, men kan även vara en vecka, månad osv. Detta är av central vikt att hålla koll på (se konkret exempel nedan).

En ETF som avkastar 1,5x börsen på daglig basis kommer även att ombalanseras/justeras således varje dag för att nollställa exponering mot börsen inför varje handelsdag.

ETF:en kommer till följd av detta inte att avkasta 1,5 x börsen över 1 vecka, 1 månad eller 1 år utan endast 1,5 x börsen under 1 dag. Detta styr därmed helt och hållet för vilket ändamål man kan använda produkten.

Vi tar XACT Bear med en hävstång på 1,5x daglig basis som exempel:

XACT Bear bygger på likvida medel och en kort position i OMXS30-terminer till ett värde av 150 procent av fondens värde. Den skall alltså avkasta 1,5 ggr börsens negativa utveckling på daglig basis.

Fiktiv tabell:

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Ovanstående tabell visar hur värdet urholkas på grund av den dagliga ombalanseringen. Trots att börsen fallit och står lägre har även XACT Bear fallit och står lägre än initial kurs. Exemplet är ganska ”förlåtande” då börsens fiktiva förändring standardiserats fördelaktigt.

I verkligheten är ju volatiliteten större eller mindre och oregelbunden och får därmed ofta en ohygglig urholkningseffekt. Denna typ av ETF:er är således beroende av volatiliteten på börsen, vilken i en björnmarknad är hög vilket i sin tur får till effekt att volatiliteten i fråga äter upp avkastningen, bit efter bit.

Härtill kan även nämnas den årliga avgift på 0,6 procent som tas ut. ETF:ens långsiktiga avkastning kommer att vara högst oklar och något förenklat beroende av ”slump”.

För att fonden ska ”fungera” trots sin dagliga ombalansering krävs att börsen faller i en ren och klar trend, på låg volatilitet och utan några plusdagar. De som följt börsen under de senaste åren vet som bekant att detta sällan sker. Volatilitet är ju snarare björnmarknadens epitet.

Den som äger XACT Bear i syfte att tjäna pengar på en långsiktig börsnedgång måste därför i princip uteslutande se till att inte äga XACT Bear under dagar då börsen stiger.

Fonden lämpar sig endast för intradagshandel eller om man kan pricka en serie med dagar då börsen faller.

Med hänsyn till den risk man drar på sig, såsom ovan beskrivet, kanske det är vettigare att hålla sig vid sidlinjen och stå likvid i väntan på köptider.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera