fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ericssons köp gillas

Publicerad: 15 juni 2011, 11:46

Ericssons förvärv av Telcordia på tisdagen tas emot positivt av marknaden, vilket ger en liten skjuts till aktien.

Ämnen i artikeln:

Ericsson

ME

Magnus Eriksson


Ericssons förvärv av Telcordia på tisdagen tas emot positivt av marknaden, vilket ger en liten skjuts till aktien. Det framgår av analytikerkommentarer till förvärvet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Jag tror att förvärvet har tolkats positivt. Även om det inte kommer att bidra till vinsten per aktie på ett par års sikt så förbättrar det Ericssons position inom OSS och BSS gentemot aktörer som Amdocs, IBM med flera”, säger Daniel Djurberg, analytiker på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Under förmiddagen handlades Ericssonaktien över 90-kronorsnivån på en i övrigt sjunkande Stockholmsbörs. Vid lunchtid var uppgången runt 1,6 procent till 90:10 kronor.

Telcordia, som utvecklar programvara och tjänster för mobil-, bredbands- och företagskommunikation, stärker Ericssons erbjudande inom driftsstöds- (OSS) och affärsstödssystem (BSS) för operatörer.

Strategiskt passar Telcordia väl in i Ericssons eget tjänsteerbjudande inom professional/managed services, menar Goldman Sachs enligt en analys.

”Ericsson fyller en del halvfulla hål med förvärvet av Telcordia. Bolaget stärker även sin position inom lösningar till fasta nät och ökar sin konkurrenskraft på viktiga kunder som AT&T och Verizon, framförallt gentemot Alcatel Lucent som tidigare har samarbetat nära med Telcordia”, säger Nordeas Daniel Djurberg.

Dessutom öppnar det för att ytterligare fördjupa erbjudandet inom Ericssons outsourcingverksamhet och bäddar för bättre förutsättningar inom affärsområdet Multimedia.

”Förvärvet ger en rejäl skjuts till Multimedia, där den nye affärsområdeschefen nu har förutsättningar till såväl kostnadsanpassningar som att mobilisera tillväxt med hjälp av korsförsäljning”, säger Daniel Djurberg.

Ericsson betalar 1,15 miljarder dollar kontant för Telcordia.

”Prislappen såg vid en första anblick rätt hög ut givet att Telcordia stått stilla försäljningsmässigt i tre år. Men med Ericssons förutsättningar och globala försäljningskanaler ser prislappen ganska rimlig ut”, säger Daniel Djurberg.

Goldman Sachs tycker att förvärvet av Telcordia ”en förnuftig användning” av Ericssons stora kassa och investmentbanken konstaterar att köpet gjordes till lägre multiplar än Ericssons tidigare förvärv av Tandberg och Redback.

”Om Ericsson kan fortsätta att göra liknande ”bolt on” förvärv till försiktiga multiplar kan den potentiella resultatpåverkan bli materiell”, skriver Goldman Sachs.

DIREKT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera