lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ericsson stöttar börsen

Publicerad: 3 mars 2010, 14:51

Kurserna på Stockholmsbörsen handlas fortsatt på plus under onsdagseftermiddagen.

Ämnen i artikeln:

Stockholmsbörsen

AB

Anna Blomén


Nyhetsflödet har mest kretsat kring Greklands kris i spåren av att rapportflödet från börsbolagen har upphört.

Ericsson sticker ut som dagens vinnare och ger stöd börsen. Klockan 14.15 riktas blickarna mot USA och ADP:s sysselsättningsrapport för februari.

SIX Generalindex var klockan 13.50 upp 0,3 procent till 296 medan OMXS30-index ökade 0,4 procent till 976. Omsättningen var 5,1 miljarder kronor.

Situationen i Grekland har fortsatt att vara i marknadens blickfång. På onsdagen beslöt landets regering att genomföra ytterligare budgetförstärkande åtgärder om sammanlagt 4,8 miljarder euro, varav 2,4 miljarder i utgiftsminskningar och 2,4 miljarder i intäktsökningar.

På hemmaplan har telekombolaget Ericsson gått starkt utan att några bolagsspecifika nyheter presenterats. Aktien ökade 2,2 procent till 73,35 kronor.

Bland övriga aktier där handeln var stor fanns H&M som steg 0,3 procent till 440,10 kronor. Den svenska klädjätten meddelade på morgonen att bolagets styrelse föreslår en split 2:1, vilket innebär att varje nuvarande aktie delas upp i två aktier av samma aktieslag. Ett beslut ska fattas på H&M:s årsstämma i slutet av april. Spliten kommer att genomföras efter att den föreslagna utdelningen betalats ut den 7 maj.

Fordonskoncernen Volvo, som var en av gårdagens vinnare, tappar 1,1 procent till 63,35 kronor under onsdagen. Konkurrenten Scania är ned 0,2 procent till 105 kronor.

Stora Enso var ned 0,4 procent till 46,80 kronor i den inledande handeln. Bolagets finska kollega UPM-Kymmene kommer att stänga samtliga sina pappersbruk i Finland inom en vecka om strejken inom det finska transportarbetarförbundet fortsätter. Något liknande beslut har dock inte tagits av Stora Enso. Istället inväntar bolaget utfallet av förhandlingarna med hamnarbetare, då en strejk i de finska hamnarna skulle slå mer på bolaget, sade bolagets kommunikationschef Lauri Peltola till Nyhetsbyrån SIX.

Boliden vill köpa ytterligare zink- och kopparverksamheter. Möjligheterna är dock större inom zink, då kopparsmältning fortsatt kommer att vara en svår bransch. Det sade VD Lennart Evrell på BMO Capitals globala metall- och gruvkonferens, som pågår i Florida, på tisdagen. Aktien ökade 0,9 procent till 94,30 kronor.

Affärsvärlden har i onsdagens upplaga hittat ett gäng köpvärda aktier. Tidningen bedömer bland annat att utsikterna till fortsatt kursuppgång i SCA är goda. Aktieägarna ska på ett år kunna få en totalavkastning på 20 procent, vilket är mycket attraktivt givet den låga risken, menar Affärsvärlden. SCA ökade 0,2 procent till 106,70 kronor. Även Nordnet och Orexo är köpvärda enligt tidningen. Aktierna var upp 1,3 respektive 11 procent. Svedbergs stiger 0,4 procent till 63,25 kronor. Badrumsproduktsbolagets VD Jörgen Ekdahl ser att nybyggnationerna börjar ta fart igen. Det första halvåret i år väntas bli ”ok”, medan det andra väntas bli bättre.

SIX

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera