lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ericsson och H&M tog täten

Publicerad: 13 maj 2008, 17:13

Stockholmsbörsen pendlade kring nollstrecket på tisdagen men stängde något högre. Ericsson ledde uppgången inför sin kapitalmarknadsdag, tillsammans med Hennes & Mauritz. Teliasonera utgjorde motvikt på nedsidan.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


När börsen stängde steg OMXS30 0,4 procent till noteringen 1.011,9. Omsättningen uppgick till 17,9 miljarder kronor. På förmiddagen pressades en positiv börsöppning tillbaka både i Stockholm och i Europa sedan brittiska inflationssiffror kommit in betydligt högre än väntat.

– Ett visst mått av inflation kan vara positivt för att skapa ytterligare smörjmedel på prissidan, men det är en fin balansgång. I grund och botten är inflation negativt för både bolag och börs eftersom det normalt sett pressar marginalerna och driver upp avkastningskravet. I ett läge med sviktande efterfrågan är högre priser på insatsvaror svårt att kompensera för, säger en analyschef till Nyhetsbyrån Direkt.

Ericsson steg 2,1 procent till 15:54 kronor inför sin kapitalmarknadsdag i morgon onsdag. Enligt Nyhetsbyrån Direkts rundringning till telekomanalytiker väntas kapitalmarknadsdagen bli nyhetsfattig, och risken finns att aktiekursen backar på avsaknad av positiv information. Analytiker efterlyser ett förtydligande kring varför bruttomarginalen blev så bra under bolagets första kvartal, och hur stora engångsintäkterna från patent var.

Efter rapporten, som släpptes den 25 april, har flera analytiker höjt sina prognoser tack vare att bolagets resultat var bättre än väntat. Fortfarande är dock osäkerheten stor angående Ericssons tillväxt och marginalutveckling framåt, och ett flertal analytiker har behållit sin försiktiga inställning i synen på aktien. Marknadens reaktion på rapporten har varit positiv och aktien har stigit nära 30 procent den senaste månaden, medan storbolagsindexet OMXS30 har ökat med 5,8 procent under samma period.

Konkurrenten Alcatel-Lucents aktiekurs har ökat med 22 procent under den senaste månaden. På tisdagen blev det känt att Ericssons mobila bredband kommer att byggas in i datorjätten Dells nya bärbara datorer. Dell är det andra av de stora datortillverkarna som väljer Ericsson för sin mobila bredbandsanslutning.

Hennes & Mauritz avancerade 2,1 procent till 346 kronor. Branschsiffror över försäljningen i de tyska klädbutikerna visade på en ökning med 24 procent under förra veckan, jämfört med samma vecka i fjol. Tyskland är Hennes & Mauritz största marknad.

Securitas System, som bytte namn till Niscayah på tisdagen, backade 2,5 procent till 15:70 kronor sedan bolaget redovisat ett resultat före skatt på 62 miljoner kronor. Det kan jämföras med väntade 101 miljoner enligt SME Direkts sammanställning av analytikernas prognoser.

(Nyhetsbyrån Direkt)

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera