tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ericsson är på banan igen

Publicerad: 12 september 2018, 11:11

Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT

Efter en stark kursuppgång i år är Ericsson på banan igen. Aktiemarknaden har diskonterat både framgångar med 5G och kostnadsnedskärningar och med måndagens stora kontrakt i USA på över 30 miljarder visar Ericsson att tidigare löften nu faktiskt stämmer.


MA

Magnus Alfredsson


Privata Affärer har här på sajten varit negativt inställd till Ericsson under flera år i spåren av en rad av besvikelser. Nye vd:n Börje Ekholm fick en tung start när bolaget fick visa stora förluster och där olönsamma affärsområden varit en kvarnsten kring halsen.

Och detta har under lång tid varit en hämsko för aktien som halkade ner allt längre och som noterade bottennivåer runt 45-46 kr både hösten 2016 och 2017.

Men under förra året började Christer Gardell och hans riskkapitalbolag Cevian att köpa in sig i Ericsson och har blivit störste ägare tillsammans med Wallenbergsfärens Investor. I det läget i början av 2018 skrev vi senast om Ericsson och kallade bolaget för ”en utmärkt chansaktie”. Och uppgången sedan dess är över 40 procent.

Anledningen till vår optimism var dels Cevians intåg som brukar vara lyckosamma, men också att Ericsson på mobilmässan i Barcelona utlovade att 5G-kontrakt nu är nära förstående med leveranser till att börja med under nästa år.

Och att marknaden nu börjar ta detta på allvar beror naturligtvis också på att detta inte varit fromma förhoppningar från Ericssons sida utan stöds av analytiker, oberoende bedömare och inte minst av kunderna.

Det är nämligen så att datatrafiken i näten är i kraftigt stigande och 5G behövs för att rymma den ökande volymen. Ericsson har uttryckt att bolaget tror på en ökning av datatrafiken med 40 procent årligen fram till 2023 och med den tillväxten blir det naturligtvis intressant för teleoperatörerna att investera i 5G för att dra nytta av tillväxten.

Den uppgång som varit hittills i år har också diskonterat de framgångar med flera 5G-kontrakt som Ericsson presenterat efter halvårsskiftet – därför blir också kursreaktionen mer eller mindre marginell.

Men framgångarna har givetvis också satt avtryck i analytikerkåren. Senast var det amerikanska JP Morgan som i förra veckan ändrade sin rekommendation från neutral till övervikt och höjde riktkursen från 71 till 97 kr. Och som helhet bland analytikerkollektivet har nu Ericsson fler köprekommendationer än motsatsen.

Det stora klippet i Ericsson är sannolikt gjort nu, men aktien har ett positivt momentum i och med stora order plus att delårsrapporterna hittills i år varit positiva överraskningar jämfört med de många besvikelser som levererats under tidigare år.

Därför är det mycket möjligt att Ericsson kan komma att passera nivån 80 kr på vägen fram mot siffrorna för tredje kvartalet som presenteras 18 oktober. Det var två och ett halvt år sedan Ericsson-aktien senast var uppe på dessa kursnivåer.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera